Aktuelno iz kulture

Skulptura đevreka sa avokadom od čistog zlata prodaje se po ceni od 2,5 miliona evra

Komentari

Autor: Art Net

19/09/2021

-

21:33

Skulptura đevreka sa avokadom od čistog zlata prodaje se po ceni od 2,5 miliona evra
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački umetnik Tim Bengel napravio je skulpturu od čistog zlata u obliku đevreka sa avokadom, a sada je prodaje po ceni od 2,5 miliona evra.

Umetnički rad koji je omaž skulpturi "Amerika" Mauricija Katelana, u obliku zlatne wc šolje, biće premijerno predstavljen na Berlinskoj nedelji umetnosti i izložen u lokalnom restoranu prigodnog naziva "Avokado klub".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Bengel (@timbengel)

Bengel je svojoj skulpturi dao ime "Ko želi da živi zauvek?", a cilj mu je bio da "zabeleži duh vremena". On je u saopštenju napisao da je avokado za njega statusni simbol u središtu nekoliko trendova: načina života milenijalaca, zdrave ishrane i uticaja industrije voća na životnu sredinu.

On je uporedio svoje delo sa mitom o kralju Midi, koji je sve što bi dotakao pretvarao u zlato i na kraju zbog toga umro od gladi.

"Nešto slično se dešava danas u turbokapitalizmu koji zbog pohlepe i težnje ka maksimizaciji profita, uništava sopstvene učesnike", stoji u Bengelovom saopštenju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tim Bengel (@timbengel)

Da bi stvorio ovo delo, 29-godišnji umetnik trodimenzionalno je skenirao 27 različitih sastojaka svog ručka: pet kriški avokada i isto toliko kriški paradajza i kolutova luka, zatim deset listova rukole i dve polovine đevreka sa bundevom. Zatim je u svaku dobijenu 3D modlu izlio 18-karatno zlato i složio ih kao sendvič.

Skulptura je teška oko dvanaest kilograma, a galerija Roter morala je da dizajnira i specijalnu vitrinu za njeno izlaganje, koja i sama košta oko 40.000 evra, piše Art Net.

"Skulptura bi trebalo da napravi veliki odjek, baš kao iseckani Benksi ili Hirstova lobanja prekrivena dijamantima", rekao je Bengel.

Mladi umetnik proslavio se 2017. kada su na internetu postale viralne njegove slike sa pozlatom i obojenim peskom. Za Berlinsku nedelju umetnosti 2019. napravio je veliki vrt u obliku lobanje sačinjen od žbunova vreska i mermernih nadgrobnih spomenika.

Bengelova nova skulptura biće krajem godine izložena i na Nedelji umetnosti u Majamiju.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura