Aktuelno iz kulture

Poznat uži izbor za Bukera: Britanci negoduju, organizatori kažu da su stari kriterijumi imali "kolonijalistički okvir"

Komentari

Autor: Daily Mail

17/09/2021

-

10:29

Poznat uži izbor za Bukera: Britanci negoduju, organizatori kažu da su stari kriterijumi imali "kolonijalistički okvir"
Poznat uži izbor za Bukera: Britanci negoduju, organizatori kažu da su stari kriterijumi imali "kolonijalistički okvir" - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Konačno je poznat uži izbor kandidata za ovogodišnju Bukerovu nagradu, ali javnost u Velikoj Britaniji negoduje, jer se na listi našla samo jedna književnica iz te zemlje - Nadifa Mohamed sa knjigom "The Fortune Men". 

Naime, nagrada je originalno ustanovljena za pisce iz Britanije i Komonvelta, ali su se 2013. pravila promenila tako da u trci za prvo mesto mogu da učestvuju svi pisci koji objavljuju na engleskom jeziku od strane britanskog izdavača.

Iako su se pojavili zahtevi da se vrate stari kriterijumi izbora kandidata, organizatori kažu da je tako nešto malo verovatno.

Gabi Vud iz Bukerove fondacije kaže da raniji kriterijumi imaju "kolonijalistički okvir", piše Dejli Mejl.

"Više mi se dopada ideja evolucije. Mislim da postoji politički, kao i literarni problem da se vratimo u okvir Komonvelta. To je u suštini kolonijalistički okvir", rekla je Vud, dodajući da se mogu učiniti i druge stvari, ako postoji "osećaj da Britanski pisci nisu dovoljno podržani".

U užem izboru za prestižnu nagradu nalazi se šest knjiga koje istražuju teme rasizma, nejednakosti, slobode i ograničenja u životima žena. Pored Nadife Mohamed iz Britanije, u trci su američki pisci: Patriša Lokvud ("No One Is Talking About This"), Ričard Pauers ("Bewilderment") i Megi Šipsted ("Great Circle"), zatim južnoafrički pisac Dejmon Galagut (The Promise) i pisac Anuk Arudpragazam ("A Passage North") iz Šri Lanke.

Pobednik će biti proglašen 3. novembra na britanskom javnom servisu BBC.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura