Aktuelno iz kulture

Iva Brdar laureat ovogodišnje Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2021

-

09:04

Iva Brdar laureat ovogodišnje Mihizove nagrade za dramsko stvaralaštvo
Iva Brdar - Copyright Printskrin/Youtube/Radio-televizija Vojvodine

veličina teksta

Aa Aa

Nagrada za dramsko stvaralaštvo "Borislav Mihajlović Mihiz" ove godine pripala je Ivi Brdar za dosadašnji ostvareni opus. 

Žiri koji su činili dramaturzi i dramski pisci Maja Pelević i Dimitrije Kokanov, kao i teatrolog Svetislav Jovanov, odluku su doneli jednoglasno, a nagrada će laureatkinji biti uručena na svečanosti u Srpskoj čitaonici u Irigu 17. oktobra.

U obrazloženju odluke navodi se da četiri drame od kojih se sastoji dosadašnji opus Ive Brdar nedvosmisleno ukazuju ne samo na samosvojnost, u pozicioniranju teme, temeljnost na stilsko-žanrovskom nivou i samosvesnost u pogledu nivoa kritičkog angažmana, već i na jednu ne tako čestu odliku: istrajnu težnju ka sintezi.

"Ova težnja se ispoljava, najpre, u činjenici da, menjajući efektno ugao gledanja, Brdar podjednako suptilno a beskompromisno sagledava - često u međusobnom sudaru - skučenosti i istrošenosti ovdašnjeg `malog sveta`, materijalnu zasićenost i mentalnu, sve više virtuelnu ispraznost `velikog sveta` Zapada i, najzad,  u njihovom `preseku` - ropsku teskobu, krhku nadu i cinični apsurd izolovanog pojedinca", ističe se u obrazloženju žirija.

Pri tome, kako su istakli članovi žirija, autorka efektno akcentuje aktuelnosti tematike kroz paradokse forme. U prva dva komada, "Bacači prstiju" i "Muškatle mogu preživeti sve", ostajući formalno u okvirima dramskog pozorišta (izgrađeni likovi, dijalog i tenzija), ona na nov način osvetljava tematiku promene, skučenosti, putovanja i izgnanstva, zahvaljujući najviše jezgrovitoj, čas poetski, čas matematički preciznoj upotrebi jezičkih nijansi.

Stavljajući u naredna dva ostvarenja, "Sutra je (za sada) uvek tu" i "Ako nisam dobra šta ćemo onda", u centar pažnje odnos pojedinca prema fantazijama provincijalnog mentaliteta, kao i prema košmarima globalnog i virtuelnog, Iva Brdar "obrće smer": gradeći niz složenih stilsko-žanrovskih figura - od ironije, preko pastiša, do parodije i groteske - ona uspeva da još neposrednije razotkrije, ismeje, ali i osmisli krhotine raznih stvarnosti koje sa nama deli, stoji u obrazloženju.

Iva Brdar (1983) je završila dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i master iz pozorišnih studija na Univerzitetu Sorbona.

Dobitnica je nagrada Brücke Berlin, Heartefact i nagrade konkursa Sterijinog pozorja. Njene drame izvođene su u pozorištima Šaušpil Štutgart, Kosmos teatar u Beču i Čeri Arts u Itaki.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura