Reflektor

Otvoren konkurs za dve nove književne nagrade Grada Beograda - "Beogradski pobednik" i "Dušan Radović"

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2021

-

12:26

Otvoren konkurs za dve nove književne nagrade Grada Beograda - "Beogradski pobednik" i "Dušan Radović"
Otvoren konkurs za dve nove književne nagrade Grada Beograda - "Beogradski pobednik" i "Dušan Radović" - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Wikipedia.org/Maduixa

veličina teksta

Aa Aa

Biblioteka grada Beograda ustanovila je ove godine dve nove književne nagrade - "Beogradski pobednik" i "Dušan Radović - a konkursi za oba priznanja su otvoreni i trajaće do 15. decembra.

Nagrada “Beogradski pobednik” se dodeljuje jednom godišnje za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini i sastoji se od statue Beogradskog pobednika, diplome i novčanog iznosa.

Dobitnik nagrade može biti samo jedno lice i može se dobiti samo jednom.

Predloge za dodelu Nagrade mogu da dostavljaju pisci i izdavači za sva dela koja su objavljena od 15. decembra 2020. godine do 15. decembra 2021. godine - predlozi se dostavljaju u pet primeraka na adresu BGB sa napomenom “Konkurs za dodelu Nagrade ''Beogradski pobednik'' .

O dodeli nagrade "Beogradski pobednik" odlučivaće žiri koji ima predsednika i četiri člana, a koji se bira na četiri godine.

Odluka o dobitniku biće saopštena 28. januara 2022. godine, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden “Beogradski kadril” (kasnije poznat kao “Srpski kadril”) austrijskog kompozitora Johana Štrausa Mlađeg, koji je on komponovao po nalogu kneza Miloša Obrenovića.

Priznanje “Dušan Radović” se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i omladinu u okviru svih žanrova u prethodnoj godini.

Nagrada se sastoji od statuete Dušana Radovića, diplome i novčanog iznosa, a kao u slučaju “Beogradskog pobednika“, dobitnik može biti samo jedno lice.

Predloge za dodelu Nagrade mogu da dostavljaju pisci i izdavači za sva dela za decu i omladinu napisana na srpskom jeziku (prvo izdanje), objavljena do 15. decembra 2021. godine - predlozi se dostavljaju u tri primerka na adresu BGB, sa napomenom “Konkurs za dodelu Nagrade ''Dušan Radović'' ”.

Odluka o dobitniku ovog priznanja biće saopštena 6. februara 2022. godine, na dan kada je 1980. godine emitovana prva epizoda serije “Poletarac” na Televiziji Beograd, rađena prema tekstu Dušana Radovića, a u režiji Timotija Bajforda.

Obe statuete u sklopu nagrada delo su akademskog vajara Zorana Kuzmanovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura