Aktuelno iz kulture

Grad i Biblioteka ustanovili nove književne nagrade: "Beogradski pobednik" i "Dušan Radovic"

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2021

-

13:59

Grad i Biblioteka ustanovili nove književne nagrade: "Beogradski pobednik" i "Dušan Radovic"
Grad i Biblioteka ustanovili nove književne nagrade: "Beogradski pobednik" i "Dušan Radovic" - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Wikipedia.org/Maduixa

veličina teksta

Aa Aa

Grad i Biblioteka grada Beograda ustanoviće dve nove književne nagrade - "Beogradski pobednik" i "Dušan Radović", a o tom predlogu izjašnjavaće se odbornici na sednici gradskog parlamenta u ponedeljak, 30. avgusta, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Nagrada "Beogradski pobednik" dodeljivaće se za najbolji roman, a nagrada "Dušan Radović" za književnost za decu i omladinu.

"Srećan sam i ponosan jer je Biblioteka grada Beograda prihvatila moj predlog da zajedno sa Gradom, ustanovi nove nagrade u oblasti književnosti", rekao je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

Prema predlogu, nagrada "Beogradski pobednik" dodeljivaće se jednom godišnje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti - nagrada za najbolji roman.

Za nagradu će moći da konkurišu svi romani koji su napisani na srpskom jeziku, a koji su prvi put objavljeni u periodu od 15. decembra prethodne godine do 15. decembra tekuće godine.

O dodeli nagrade "Beogradski pobednik" odlučivaće žiri koji ima predsednika i četiri člana, a koji se bira na četiri godine.

Žiri će proglašavati pobednika 28. januara, na dan kada je 1846. godine u Beču prvi put izveden "Beogradski kadril", kasnije poznat kao "Srpski kadril", delo Johana Štrausa mlađeg, komponovano po nalogu kneza Miloša Obrenovića.

Dobitniku "Beogradskog pobednika" uručivaće se statueta beogradskog Pobednika, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diploma i novčani iznos od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Druga nagrada, "Dušan Radović” dodeljivaće se jednom godišnje, za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u oblasti književnosti - nagrada za književnost za decu i omladinu.

Za nagradu će moći da konkurišu sva književna dela za decu i omladinu u okviru svih žanrova, koja su napisana na srpskom jeziku, a koja su prvi put objavljena u periodu od 15. decembra.

O dodeli nagrade "Dušan Radović" odlučivaće žiri koji ima predsednika i dva člana, izabrana na četiri godine, a stalni član žirija i njegov predsednik bio bi pisac Miloš Radović, Dušanov sin.

Žiri bi proglašavao pobednika 6. februara, na dan kada je 1980. godine emitovana prva epizoda serije "Poletarac" na Televiziji Beograd, prema tekstu Duška Radovića, a u režiji Timotija Džona Bajforda.

Dobitniku Nagrade "Dušan Radović" dodeljivaće se statueta Dušana Radovića, rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, diploma i novčani iznos od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Vesić je istakao da je osnivanje te dve književne nagrade velika vest za srpsku književnost.

Izrazio se uverenje da će Biblioteka grada Beograda, kao jedna od najznačajnijih srpskih kluturnih institucija, učiniti sve da ove nagrade, kako izborom nezavisnog i stručnog žirija tako i kvalitetom odluka, postanu među najznačajim priznanjima u srpskoj književnosti.

"One su već sada finansijski najvrednije, jer je grad Beograd obezbedio da novčani deo nagrade ''Beogradski pobednik'' bude 10.000 evra, a nagrade ''Dušan Radović'' 5.000 evra, dodao je Vesić.

Komentari (0)

Kultura