Reflektor

Nedelja književnosti na Kaleidoskopu kulture: Na mini festival "Podgrađe Booktown" stižu Rambo, Basara, Kralj Čačka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/09/2021

-

14:22

Nedelja književnosti na Kaleidoskopu kulture: Na mini festival "Podgrađe Booktown" stižu Rambo, Basara, Kralj Čačka
Rambo Amadeus - Copyright NSEPK/Kosta Miličević

veličina teksta

Aa Aa

"Treća nedelja Kaleidoskopa kulture pretvara Podgrađe Petrovaradinske tvrđave u centar pisane reči, gde će se susresti brojni domaći i evropski autori iz čak osam zemalja, nakon čega će događaji ponovo biti širom grada u okviru nedelje književnosti od 18. do 23. septembra", najavljuju iz tima Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".  

Rambo Amadeus, Svetislav Basara, Kralj Čačka, Marta Đido, Maša Dabić, Filip Grujić samo su neka od imena koja će obeležiti predstojeći mini književni festival "Podgrađe Booktown" 18. i 19. septembra.  

Dvostruki dobitnik Ninove nagrade, pisac Svetislav Basara predstaviće se Novom Sadu u okviru programa "Krug laureata" već prve večeri u Beogradskoj ulici, gde će takođe nastupiti, kantautor Kralj Čačka.

NSEPK

Svetislav Basara

Prve večeri mini književnog festivala na različitim lokacijama u Podgrađu biće realizovana i "Noć književnosti", u okviru koje će se predstaviti autori iz osam evropskih zemalja: Aleš Čar (Slovenija), Tom Šulc (Nemačka), Marta Đido (Poljska), Frank Buis (Francuska), Žak Rišar (Belgija), Judit Sanislo (Mađarska), Nadija Teranova (Italija) i Maša Dabić (Austrija).

Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, na mini književni festival u Podgrađu, donosi svoje "Večeri glomazne poezije", još jedan od njegovih brojnih nesvakidašnjih projekata, 19. septembra u Beogradskoj ulici, kada prostor dobijaju i mladi autori, poput dobitnika Sterijine i Mihizove nagrade, Filipa Grujića, u okviru programa "Novi glasovi".

"Podgrađe Booktown" biće zatvoren predstavom "Udarna vest", autorskim projektom Minje Bogavac i Marka Grubića, takođe u Beogradskoj ulici, koja se bavi fenomenologijom medija masovnih komunikacija u savremenom društvu.

Oba dana mini književni festival otvoriće u 17 časova Novosadska razmena knjiga na otvorenom, na parking kod Vojne bolnice, gde će biti realizovan i program "Filmovane knjige": "Džulijet" po romanu Nika Hornbija i "Gde si nestala, Bernadeta?" po romanu Marije Sempl. Program otvaranja nedelje književnosti u Podgrađu obeležiće i promocija knjige "Pričkice" autorki Jovane Rebe i Jefimije Medić.

Tri kulturne stanice i Novo mesto u službi nedelje književnosti  

Od ponedeljka, 20. septembra, u okviru nedelje književnosti programi će biti realizovani u tri kulturne stanice, na Novom mestu na Detelinari i u knjižari Bulevar Books.

NSEPK/J. Ivanović

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave

U Kulturnoj stanici Mlin, 23. septembra, biće izvedena predstava "Život Margite Stefanović" autorki Nede Nosović i Ivane Antić, koja prikazuje različite segmente nekadašnje članice sastava Ekatarina Velika i jedne od najvećih umetnica ovih prostora.

Predstava "Alice in Wonderland" autora Dimitrija Beljanskog, biti realizovana 21. septembra u Kulturnoj stanici Eđšeg.  S druge strane, projekat Milana Tripkovića "Urbani simboli i signali: paralelni svetovi Novog Sada", jedan od 30 odabranih projekata lokalne scene na konkursu za Kaleidoskop kulture, biće realizovan 22. septembra na Novom mestu na Detelinari (Rumenačka ulica).

"Novo mesto na Detelinari jedno je od ukupno 36 novih mesta u Novom Sadu, odnosno malih javnih površina uređenih u okviru projekta "Nova mesta" koji Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" realizuje u saradnji sa lokalnim zajednicama i Društvom arhitekata Novog Sada, sa ciljem da se baš tokom Kaleidoskopa kulture kulturni sadržaji dodatno prošire u sve delove grada", navode organizatori.

Detaljan program može se pogledati na zvaničnoj stranici Kaleidoskopa kulture.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura