Aktuelno iz kulture

Premijera "Tome" – ekipa filma starim autobusom stigla na crveni tepih

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2021

-

21:43

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Članovi filmske ekipe na čelu sa rediteljem Draganom Bjelogrlićem i glumcima Milanom Marićem i Tamarom Dragičević večeras su došli autobusom na rasprodatu premijeru filma "Toma" u beogradskI Centar Sava.

Iz starog autobusa, iz epohe u kojoj se dešava "Toma" stupali su na crveni tepih, pored Bjelogrlića, Marića i Dragičević, i glumci Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Milan Kolak, Paulina Manov i Petar Benčina.

Kompozitor i koproducent Željko Joksimović i koscenarista Nikola Pejaković Kolja takođe su bili među zvanicama na crvenom tepihu beogradske premijere Bjelogrlićevog impresionističkog portreta o životu kompozitora i pevača narodne muzike Tome Zdravkovića (1938-1991).

Sava centar, koji je u renoviranju, jednokratno je otvoren večeras samo za bioskopsku premijeru "Tome", a dolasku filmske ekipe preko crvenog tepiha prisustvovale su brojne novinarske ekipe, kao i posetioci filma, dok su sa razglasa puštani hitovi legendarnog pevača.

Posetiocima su na ulazu deljene maske.

Film je premijerno prikazan na nedavnom Sarajevo film festivalu i potom na FIlmskim susretima u Nišu, gde su nagrade osvojili Marić, Dragičević, Kuzmanović i Marković, a bioskopsko prikazivanje počinje od 16. septembra.

Biografski muzički film

Film predstavlja impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, ali i odnos sa velikim brojem prijatelja u umetičkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Pored Tome, kroz film će publika pratiti i živote poznatih umetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Predraga Živkovića Tozovca i drugih.

Biografski muzički film prati dve linije radnje, a prva je od 1991. godine – odnos Tome i doktora koji započinje lečenje muzičara i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo.

Druga linija prati Tomin život 0 od detinjstva u Pečenejvicma, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić, koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, i dna života.

Komentari (0)

Kultura