Aktuelno iz kulture

Branka Veselinović proslavlja 103. rođendan: U dobroj sam volji, radujem se i životu divim, zato tako dugo i živim

Komentari

Autor: Euronews Srbija, 24sedam

16/09/2021

-

16:04

Branka Veselinović proslavlja 103. rođendan: U dobroj sam volji, radujem se i životu divim, zato tako dugo i živim
Branka Veselinović proslavlja 103. rođendan: U dobroj sam volji, radujem se i životu divim, zato tako dugo i živim - Copyright Printscreen YouTube/RTS TV lica, kao sav normalan svet

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Branka Veselinović danas proslavlja 103. rođendan. Godine dostojne divljenja, ne samo zbog same brojke na rođendanskoj torti, već zbog duha, energije i optimizma sa kojim najstarija srpska glumica te godine nosi.

"U dobroj sam volji, radujem se i životu divim zato valjda tako dugo živim", poručila je Branka Veselinović za portal 24sedam, dodajući da rođendan proslavlja u krugu najbližih prijatelja i kolega.

Kad je pitate za recept za dugovečnost, Branka uvek spremno odgovara da su za sve "krivi" genetika i zdrav život. Jutarnju gimnastiku i sad praktikuje, godina koje puni se ne plaši i uvek se vodi onom rečenicom pokojne prijateljice Desanke Maksimović: "Daj vam bože moje godine, ja u vaše više neću moći".

"Mozak ne treba staviti na otavu. Treba ga koristiti. Srce mi kuca za ljubav prema deci. I hvala bogu, još mogu o sreći da snivam. Ne bojim se smrti. I ona mora jednog dana da dođe, a do tada pišem, crtam, recitujem, gledam televiziju", spremno poručuje Branka.

Rođena je u Bečeju, 16. septembra 1918, kao šesto dete od oca Aleksandra i majke Jovanke. Studirala je Glumačku školu pri Narodnom pozorištu u Beogradu, a posle dve godine studija, otišla je na praksu u Srpsko narodno pozorište. Imala je 19 godina kada je stala na scenu u Novom Sadu, na kojoj je igrala do 1940.

Posle rata, tačnije od 1947. i osnivanja Jugoslovenskog dramskog pozorišta bila je član tog ansambla. U ovom teatru igrala je u prvoj predstavi, u komadu "Kralj Betajnove", a tu je i upoznala kolegu, glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012), s kojim je proživela dug i srećan brak.

Za ulogu Gine u Nušićevoj ''Ožalošćenoj porodici'' 1964. osvaja prestižnu "Sterijinu nagradu'', a osim po brojnim ulogama u pozorištu za koje je dobijala prestižna prizanjana i nagrade, širom ondašnje Jugoslavije bila je popularna i kao stalni član ekipe omiljene emisije Radio Beograda ''Veselo veče".

Govori nekoliko svetskih jezika, doživotni je ambasador Unicefa, počasni stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, ali je takođe i vatrogasni oficir.

"Uvek sam radila bez želje da budem krunisana velikim titulama. Sve što radim, radim iz velike ljubavi i časti", kazala je jednom prilikom legendarna glumica i humanitarac, jedna od retkih osoba koja ne skira osmeh s lica i rado govori u stihu.

Mnogo je unesrećenih kojima je potrebna uteha

Branka često i ponavlja da je važno voleti ljude i da, ako ne umemo da praštamo, naučimo.

"Prevaziđite povređenost i nastavite dalje, baš kao što nas uči pravoslavlje. Odrasla sam u veri, ljubavi, pažnji i toplini i s vremenom sam naučila kako to da podelim s drugima, jer se život sastoji od dubokih istina, radosti i tuge. Želela sam da i u živote najmlađih, kao i najstarijih, unesem malo radosti. Nikakav rad u pozorištu nije toliko strašan u odnosu na onaj u hiljadama bolnica koje sam obišla, ne samo kod nas nego i u Nemačkoj, Češkoj, Francuskoj, Australiji, Meksiku... Morala sam, bilo je mnogo unesrećenih kojima su bili potrebni uteha i zaborav", reči su Branke, "Žene životnog stila" - titule koju je ponela za 2018. godinu.

Domove za nezbrinutu decu, za stare, iznemogle i penzionere već decenijama obasipa ne samo entuzijazmom i pričama, već i konkretnom, novčanom pomoći.

Laureat je i nagrade za životno delo "Mali princ", koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta za decu za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu.

U Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" nalazi se Legat Branke i Mlađe Veselinović, a u Jugoslovenskom dramskom pozorištu se dodeljuje Nagrada "Branka i Mlađa Veselinović". Branka i Mlađa Veselinović su, naime, donirali sredstva iz kojih se dodeljuje nagrada glumcu ili glumici za najbolju interpretaciju u predstavama koje su premijerno izvedene u toj kalendarskoj godini na scenama njihovog matičnog pozorišta.

Komentari (0)

Kultura