Aktuelno iz kulture

Duh socijalizma u centru kapitalizma: Čuveni crveni kiosk na njujorškom Tajms skveru ovih dana je dom radio stanice

Komentari

Autor: Staša Rosić

25/05/2021

-

14:35

Duh socijalizma u centru kapitalizma: Čuveni crveni kiosk na njujorškom Tajms skveru ovih dana je dom radio stanice
Duh socijalizma u centru kapitalizma: Čuveni crveni kiosk na njujorškom Tajms skveru ovih dana je dom radio stanice - Copyright E-Stock/Miloš Rafailović

veličina teksta

Aa Aa

Višestruko nagrađivani, neprofitni njujorški The Lot radio ima novi privremeni dom na sred Tajms skvera i to čuveni crveni K67 kiosk, kakav se nekada nalazio na ulicama širom Jugoslavije.  

Dok se u Muzeju Jugoslavije danas zanimljivim programom obeležava nekadašnji praznik Dan mladosti, njujorčani imaju priliku da slušaju muziku iz jednog od simbola nekadašnje zemlje.

Popularni kiosk iz šezdesetih godina prošlog veka, naime, sada je mesto na kom pušta muzika od 10 ujutru do 10 uveče na najpoznatijem njujorškom trgu, a prenos je moguće pratiti i preko linka.  

Instalacija je deo projekta Times Square Transmissions 2021, koji omogućava njujorškim radio stanicama da na mesec dana puštaju muziku na takozvanoj "Raskrsnici sveta".  

Sedište The Lot radija u Bruklinu

The Lot radio, kome će ceo mesec K67 biti dom, nezavisna je radio stanica čije je sedište jedan stari transportni kontejner u Bruklinu, a njihovi česti gosti su čuveni di-džejevi poput Nine Kravic, Džordža Klintona, For Teta, DJ Spinna i mnogi drugi.

K67 kiosk zamisao je slovenačkog dizajnera i arhitekte Saše Janeza Mehtiga, sačinjen je od ojačane plastike, čelika i stakla i osmišljen kao modularna struktura. U čuvenim kioscima širom Jugoslavije prodavale su se novine, peciva i viršle, ali je njihova proizvodnja obustavljena nedugo nakon raspada nekadašnje zemlje.

Prototip K67 čuva se u njujorškom MoMA

Prema dostupnim podacima, proizvodnja je crvenog kioska je prestala 1999. godine, do kada je proizvedeno oko 7.500 modula. Protorip kioska iz 1966. se i dalje čuva u Njujorku, u Muzeju moderne umetnosti (MoMA).

Iako je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD. 

U čuvenom MoMA, K67 bio je izložen od 15. jula do 13. januara 2019. godine, u okviru izložbe "Betonska utopija: Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980", dok je drugi crveni kiosk baš u ovo vreme prošle godine bio deo Paviljona dizajna u Njujorku i bio je smešten nedaleko od Tajms skvera.  

Predsednik Tajms Skver alijanse Tim Tompkins tada je kroz šalu rekao da je K67 "doneo malo Evrope u Novi svet, malo lepote na ne tako lepo mesto i malo socijalizma u centar kapitalizma". 

Komentari (0)

Kultura