Aktuelno iz kulture

VIDEO Venecijom zaplovila džinovska violina sa gudačkim kvartetom

Komentari

Autor: Classic FM

21/09/2021

-

07:32

VIDEO Venecijom zaplovila džinovska violina sa gudačkim kvartetom
Brod u obliku violine u Veneciji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Venecijanskim kanalima zaplovio je jedinstven muzički splav - džinovska violina duga 12 metara, a njena posada bio je jedan gudački kvartet.

Ova violina delo je venecijanskog umetnika i vajara Livija De Marčija, koji decenijama stvara plutajuće skulpture za svoj grad.

Rad nosi veliku simboliku. Nazvan je "Nojeva violina", jer poput Nojeve barke, oslikava poruku nade da posle oluje, odnosno pandemije, dolazi "sunce" i srećnije vreme, piše Classic FM.

Nije slučajno ni to što će violina ploviti pored crkve Santa Marija dela Salute, koja je sagrađena u zahvalnost Bogorodici, nakon kuge koja je harala gradom 1630. godine.

Violinu je odabrao, jer je veliki obožavalac Vivaldija, rođenog Venecijanca. 

Ovim "brodom" upravlja kormilar ogrnut crnim plaštom i sa trorogim šeširom na glavi, poput onih koji su bili popularni u 18. veku. 

Tanjug/AP/Alessandro Masini/LaPresse

 

Nakon mnogo meseci rada, veliki instrument isplovio je početkom meseca i ubuduće će krstariti Venecijom zajedno sa muzičarima. 

U svojoj umetničkoj karijeri De Marči je radio prvo sa mermerom, zatim bronzom i od nedavno sa drvetom. Napravio je veliki broj, "gigantskih radova", kako ih on naziva, od kojih svi plutaju. Među njima su automobili, "papirni" ždralovi, pa čak i velika cipela.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura