Novosti

Venecija i Veliki koralni greben ipak neće biti uvršteni na Uneskovu listu ugrožene svetske baštine

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

23/07/2021

-

13:41

Venecija i Veliki koralni greben ipak neće biti uvršteni na Uneskovu listu ugrožene svetske baštine
Venecija i Veliki koralni greben ipak neće biti uvršteni na Uneskovu listu ugrožene svetske baštine - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Iako je postojao rizik da će Venecija i Veliki koralni greben završiti na Uneskovoj listi ugrožene svetske baštine, to se, ove godine neće dogoditi. Venecija je pošteđena zahvaljujući odluci italijanske vlasti koja je zabranila krstarenja velikih brodova venecijanskom lagunom, a usled pritiska Australije, o Velikom koralnom grebenu razmatraće se 2022. godine.

Telo Ujedinjenih Nacija od Italije zahteva da do decembra pruži detaljan plan o zaštiti Venecije od prekomernog turizma. Italijanski ministar kulture Dario Frančeskini pozdravio je odluku.

"Sada je globalna pažnja na Veneciji, a naša je dužnost da radimo na zaštiti lagune i pronađemo put održivog razvoja", rekao je on u izjavi.

Međutim, nevladine organizacije koje smatraju da, iako je zabrana krstarenja rešila jedan problem u Veneciji, brojni drugi rizici i dalje prete gradu poput masovnog turizma, lošeg upravljanja kulturnim i prirodnim resursima i urbanog razvoj.

"Stalni faktori zbog kojih je stanje očuvanja Venecije nesigurno, povezano je sa neefikasnim načinom upravljana", rekao je Stefan Dempke, predsednik programa Svetske baštine.

Dempke je dodao da je tom gradu potrebna "dugoročna vizija i strategija".

Masovni turizam u Veneciji dostigao je vrhunac od oko 25 miliona posetilaca u 2019. godini.

Intenzivno lobiranje Australije

Veliki koralni greben takođe neće biti dodat na listu mesta svetske baštine koja su ugrožena, nakon što se panel Ujedinjenih nacija saglasio da odloži glasanje o tome za 2022. godinu usred intenzivnog lobiranja Australije.

Komitet Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) je prošlog meseca preporučio da se Veliki koralni greben klasifikuje kao mesto koje je "u opasnosti", što je izazvalo oštru reakciju Australije, podseća Rojters.

U nastojanju da izbegne "politički sramotnu" klasifikaciju turističke atrakcije koja privlači oko pet miliona ljudi svake godine i podržava skoro 70.000 radnih mesta, australijska ministarka za životnu sredinu Suzan Lej obišla je više od desetak zemalja poslednjih nedelja kako bi obezbedila podrsku.

Ona je, uoči odluke UN-a, uveravala komisiju iz 21 države da je Kanbera posvećena borbi protiv klimatskih promena, jednom od ključnih faktora u početnoj preporuci.

"Svaki Australijanac je uložio velika sredstva u zaštitu našeg koralnog grebena", rekla je Lej na virtuelnom sastanku.

Međutim, grupe za zaštitu životne sredine kritikovale su odluku UN-a.

"Ovo je pobeda za jedan od najciničnijih lobističkih napora u novijoj istoriji," rekao je Dejvid Riter, izvršni direktor "Grinpisa Australija", dodajući da ovo nije dostignuće, već, kako kaže, sramota australijske vlade.

Da je greben dodat na listu ugrožene svetske baštine mogao bi da izgubi "izuzetnu univerzalnu vrednost", odnosno mogao bi da izgubi status svetske baštine ukoliko se ne preduzmu mere za njegovo očuvanje.

Komentari (0)

Putovanja