Aktuelno iz kulture

Unesko: Stounhendž može dospeti na listu "ugrožene svetske baštine"

Komentari

Autor: Art Newspaper

25/06/2021

-

13:01

Unesko: Stounhendž može dospeti na listu "ugrožene svetske baštine"
AP/Alastair Grant - Copyright AP/Alastair Grant

veličina teksta

Aa Aa

Unesko upozorava da bi britanski Stounhendž mogao dospeti na listu ugroženih svetskih spomenika, ukoliko se realizuju planovi za izgradnju tunela ispod tog praistorijskog lokaliteta u Viltširu, piše Art njuzpejper.

Inače, sudije Visokog suda u Londonu razmatraće od 23. do 25. juna odluku britanske Vlade da da zeleno svetlo izgradnji 3,3 kilometra dugačkog tunela.

"Predložena dužina tunela nije adekvatna za zaštitu izuzetne i univerzalne vrednosti tog mesta", stoji u zvaničnom saopštenju Uneska. 

Sekretarijat za saobraćaj u Velikoj Britaniji doneo je odluku o izgradnji tunela, kako bi se umanjile saobraćajne gužve na putevima oko Stounhendža i kako bi se jedan deo saobraćajnica pretvorio u pešačke zone. 

Unesko će razmotriti status Stounhendža na 45. sastanku zakazanom za 2022, ukoliko se odluka vlasti ne promeni do februara sledeće godine.

Ova organizacija najavljuje da bi i Liverpul mogao biti uklonjen sa liste svetske baštine, nakon što je gradska luka poslednjih godina pretrpela mnogo izmena.

Priobalni deo grada dobija moderniji izgled, ali stavlja u rizik autentičnost tog dela Liverpula, zaključuje Unesko.

Inače, stara luka dobila je status svetske baštine 2004. godine, a poseban značaj ima takozvani Albertov dok, na kom se nalaze Tejt Liverpul i Muzej pomorstva.

Komentari (0)

Kultura