Planeta

Kina se zalaže da Veliki koralni greben dospe na listu ugrožene svetske baštine, Australija tvrdi da su motivi Pekinga politički

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2021

-

19:58

Kina se zalaže da Veliki koralni greben dospe na listu ugrožene svetske baštine, Australija tvrdi da su motivi Pekinga politički
Kina se zalaže da Veliki koralni greben dospe na listu ugrožene svetske baštine, Australija tvrdi da su motivi Pekinga politički - Copyright Tanjug/Kyodo News via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kina, domaćin ovogodišnjeg sastanka Komiteta za nacionalnu baštinu Ujedinjenih nacija, založila se za predlog tog tela da se Veliki koralni greben u Australiji stavi na listu ugrožene svetske baštine, za šta je australijska vlada ocenila da ima političku "pozadinu".


Odbor koji se sastaje u kineskom gradu Fudžou, u naredne dve nedelje će razmotriti predlog, a ukoliko se stavi na listu ugrožene svetske baštine Veliki koralni greben bi mogao da izgubi "izuzetnu univerzalnu vrednost", odnosno mogao bi da izgubi status svetske baštine ukoliko se ne preduzmu mere za njegovo očuvanje, prenosi AP.

"Australija kao država članica Komiteta za svetsku baštinu, trebalo bi da pridaje važnost mišljenjima savetodavnih tela i ispunjava dužnost da zaštiti svetsku baštiu umesto da protiv drugih država iznosi neosnovane optužbe", rekao je kineski zamenik ministra obrazovanja i predsednika ovogodišnjeg zasedanja Tjen Suehun.

Komitet Uneska razmotriće dodavanje novih lokacija na listu svetske baštine, uklanjanje pojedinih sa liste i stavljanje nekih u kategoriju ugroženih.

Suehun je na prvoj konferenciji za novinare rekao da je predlog za Veliki koralni greben zasnovan na podacima iz Australije i preporukama savetodavnog tela.

Australijska ministarka zaštite životne sredine Suzan Lei, koja u Evropi lobira kod delegata Uneska protiv podrške predlogu da se greben stavi na listu ugrožene svetske baštine, nije odmah komentarisala kineske kritike.

"Vlada se raduje saradnji sa Kinom i svim članovima Komiteta za svetsku baštinu u raspravama o nacrtu popisa ove nedelje", navodi se u izveštaju australijskog ministarstva.

Australijsko ministarstvo je takođe objavilo izveštaj Instituta za nauku o moru koji finansira vlada i koji ukazuje na veliki oporavak Velikog koralnog grebena, odnosno ukazuje na to da se koralni pokrivač povećao tokom prošle godine.

"Objavljivanje celokupnog izveštaja podvlači da predloženi spisak Komiteta svetske baštine nije zasnovan na najnovijim informacijama", rekla je Lei i dodala da je ta odluka pogrešna i da iza nje stoji politika.

Kako se navodi, odnosi između dve nacije pogoršali su se poslednjih godina kada je Australija blokirala kinesku tehnologiju i ulaganje u ključnu infrastrukturu, a Kina koristila carinske i druge mere za smanjenje uvoza iz Australije.

Australija je 2014. godine upozorena da se Veliki koralni greben razmatra za spisak ugrožene svetske baštine zbog ugroženosti nastale zbog klimatskih promena.

U nacrtu odluke se kaže da australijski dugoročni plan za Veliki greben, mrežu od 2.500 grebena koji pokrivaju 348.000 kvadratnih kilometara, "zahteva čvršće i jasnije obaveze posebno prema hitnom suzbijanju efekata klimatskih poruka".

Komentari (0)

Svet