Novosti

Poseta Veneciji uskoro samo uz rezervaciju? Zvaničnici razmatraju i naplaćivanje ulaska

Komentari

Autor: SkyNews

07/09/2021

-

11:42

Poseta Veneciji uskoro samo uz rezervaciju? Zvaničnici razmatraju i naplaćivanje ulaska
Poseta Veneciji uskoro samo uz rezervaciju? Zvaničnici razmatraju i naplaćivanje ulaska - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turisti će u Veneciju uskoro najverovatnije moći da ulaze samo ukoliko unapred rezervišu svoju posetu putem aplikacije, plan je lokalnih vlasti. Taj metod bi omogućio da se kontroliše protok ljudi, te ukoliko bi broj posetilaca postao previsok, daljim turistima bi ulaz bio zabranjen.

Zvaničnici u italijanskom gradu takođe razmatraju mogućnost naplate ulaska između tri i deset evra, u zavisnosti od godišnjeg doba.

Kapije koje bi bile postavljene kod ulaza u grad, poput onih na aerodromima i metro stanicama, trenutno su u fazi testiranja, piše Sky News.

Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro isitče da želi da učini turizam održivim u gradu koji inače godišnje poseti i oko 25 miliona ljudi.

"Očekujem proteste, pobune, sve ... ali imam dužnost da učinim Veneciju pogodnim za život onima koji ga naseljavaju, ali i onima koji žele da ga posete", rekao je on novinarima.

Brugnaro je dodao da vlasti tek treba da odluče koliki bi bio maksimalan dozvoljen broj turista, kao i kada će nova pravila biti primenjena.

Prema trenutnim planovima nova pravila bi stupila na snagu leta 2023. godine.

Ova ideja je zapravo prvi put predložena 2019. godine, ali je odložena zbog pandemije koronavirusa.

Podsetimo, pre mesec dana Italija je zabranila krstarenje brodovima iz lagune Venecije radi očuvanja ekosistema i nasleđa, nakon što je organizacija za kulturu Ujedinjenih nacija Unesko zapretila da će Venecija biti sklonjena sa liste Svetske baštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja