Novosti

Naoružani čuvari kontrolišu velike gužve u Veneciji: Putnici fizički napadaju osoblje, pljuju ih, vređaju...

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2021

-

14:32

Naoružani čuvari kontrolišu velike gužve u Veneciji: Putnici fizički napadaju osoblje, pljuju ih, vređaju...
Naoružani čuvari kontrolišu velike gužve u Veneciji: Putnici fizički napadaju osoblje, pljuju ih, vređaju... - Copyright profimedia/Luca Zanon_Alamy Live News

veličina teksta

Aa Aa

Gradska uprava Venecije unajmila je naoružane čuvare da patroliraju glavnim pristaništima gde staju turistički trajekti i druga plovila i da kontrolišu ogromne gužve u italijanskom gradu.

Čuvari su unajmljeni jer je prethodnih nedelja drastično porastao broj turista koji stižu u grad - čak oko 80.000 dnevno, čime je, preme pisanju lokalnih medija, broj meštana premašen za 50 odsto, piše CNN.

Velike gužve, i dugi redovi na lukama često su stvarali tenziju među turistima, te je gradska uprava morala da interveniše i da angažuje čuvare. Njihov zadatak je takođe da kontrolišu broj putnika u javnim prevozima, budući da je u Italiji i dalje na snazi pravila da u "beloj zoni", u koju spada i Venecija, 80 odsto vozila može da bude popunjeno.

Kako se navodi, iako čuvari nisu obavezni da nose oružje, mnogi koji imaju oružje koriste to pravo.

Pravni zastupnik radnika na brodu koji su članovi sindikata SGB Danilo Skatolin kaže da zbog dugog čekanja u redovima dolazi do frustracija, posebno među meštanima koji pokušavaju da koriste vodeni prevoz.

"Putnici često i fizički napadaju osoblje. Pljuju ih, vređaju, čak i udaraju pesnicama. Ideja da vam u 2021. godini trebaju naoružani stražari znači nešto. To nije ni lepa slika grada, da nam za zaštitu osoblja trebaju naoruzani čuvari", rekao je on.

On dodaje da nije problem samo sa gužvama u vodenom prevozu, već da se to događa i u autobusima.

Problem predstavlja i to što mnogi posetioci Venecije istovremeno žele da posete ista mesta, pa su tako redovi na putu koji vode ka ostrvima Murano, Burano i Torcelo dugački i po nekoliko stotina metara.

Brojni meštani navode i da se nekada desi pravi stampedo turista, kada žele da se ukrcaju na brod ili autobus.

Komentari (0)

Putovanja