Novosti

Italija konačno staje na kraj kruzerima u Veneciji

Komentari

Autor: Euronews

14/07/2021

-

16:46

Italija konačno staje na kraj kruzerima u Veneciji
Italija konačno staje na kraj kruzerima u Veneciji - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Turistički kruzeri od 1. avgusta neće više moći da plove Venecijom, najavila je italijanska vlada.

Naime, od sledećeg meseca veliki brodovi za krstarenje preusmerivaće se kroz Venecijansku lagunu i pristajati na kopno u industrijsku luku Margera.

Italijanska vlada je najavila ovu zabranu kasno uveče 13. jula, nazivajući je "važnim korakom u zaštiti Venecijanske lagune", navodi se u saopštenju.

Inače, u junu je UNESCO izdao preporuku da se Venecija doda na listu svetske baštine koja se nalazi u opasnosti, te uključila prisustvo kruzera u svoje obrazloženje.

Ministar kulture Dario Frančeskini, koji redovno izražava protivljenje kruzerima, tvitovao je da je "ponosan što je održao obećanje". Zakon će zaštititi "ekološko, umetničko i kulturno nasleđe Venecije", navodi se u saopštenju vlade.

Vlada je takođe saopštila da će se novi zakon odnositi na brodove težine preko 25.000 tona, dužine preko 180 metara, kao i da će u luki u Margeri biti otvoreno novih pet vezova, te uloženo dosta novca.

Takođe, obećana je nadoknada onima koji finansijski budu na gubitku zbog ovog zakona, iako nije precizirano da li to uključuje bilo koga od 4.200 lokalnih radnika zaposlenih u industriji krstarenja.

Komentari (0)

Putovanja