Aktuelno iz kulture

Egon Savin uoči premijere komedije "Vuci i ovce": Kad se brod zaljulja, tad se vidi ružna dimenzija ljudske prirode

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2021

-

15:55

Egon Savin uoči premijere komedije "Vuci i ovce": Kad se brod zaljulja, tad se vidi ružna dimenzija ljudske prirode
Predstava Vuci i ovce - Copyright Željko Jovanović/Narodno pozorište

veličina teksta

Aa Aa

Komedija "Vuci i ovce" slavnog ruskog književnika Aleksandra Ostrovskog, u adaptaciji i režiji Egona Savina, biće premijerno izvedena 25. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je danas u nacionalnom teatru.

Ostrovski je komediju u pet činova o mladoj, bogatoj udovici oko koje se vrzmaju preveranti privučeni njenim nasledstvom, napisao 1875. godine.

"Stvorili smo ansambl predstavu kad joj vreme nije. Radili smo dugo, sa malim brojem proba zbog ove bolesti koja je zahvatila ceo svet. Tehnika Narodnog pozorišta nam je mnogo pomogla da predstava ispadne baš onako kako smo želeli. Namera nam je da se odužimo velim klasicima i verujem da će u tom našen naumu uživati i publika", kazao je Savin.

Željko Jovanović/Narodno pozorište

Iz predstave "Vuci i ovce", čija je premijera 25. septembra na sceni Narodnog pozorišta

Kako kaže, naslov predstave tačno kao nijedan u istoriji dramske književnosti, predstavlja duh našeg vremena.

"Pokušali smo da oživimo na sceni vezu između remek-dela iz sredine 19. veka i savremenog konteksta. Komedija je specifičan žanr jer je sve više doživljavamo kao jeftinu zabavu. Komedija je apsoluto ozbiljan žanr. Ona kritički sagledava svet u kojem živimo i Ostrovski nam svojim komadom poručuje da ako ništa ne možemo da promenimo, u mogućnosti smo bar da se suzdržimo", kazao je Savin i dodao da komedija karaktera traži realistički kontekst, naročitu glumačku veštinu i osećaj za meru.

Savin je smestio radnju predstave u Rusiju, pod vlašću Borisa Jeljcina.

"Ostrovski je pisao komad sredinom 19. veka u momentu velikih društvenih promena kada se bogati klasa sitnih, pa zatim i velikih trgovaca. Jeljcinova Rusija je slično mesto za život. Svi smo mnogo ružniji kada se brod zaljulja i svako gleda da spase sebe. Tada se vidi ružna dimenzija ljudske prirode, mane imaju izraženiju potrebu da se konkretizuju", kazao je Savin i još jednom pozvao administraciju u Beogradu da otvore komediografsku scenu gradu u kojem je živeo i radio Branislav Nušić.

"Nije za pohvalu da Beograd nema komediografsku scenu", kazao je Savin.

Željko Jovanović/Narodno pozorište

Iz predstave "Vuci i ovce"

Prvakinja Narodnog pozorišta Olga Odanović igra glavnu ulogu u predstavi "Vuci i ovce", a scenu će sa njom podeliti i Bojan Dimitrijević, Sonja Kolačarić, Anastasija Mandić, Danijela Ugrenović, Radoslav Milenković, Aleksandar Ðurica, Nebojša Kundačina, Bojan Krivokapić i Dimitrije Ilić.

Odanović kaže da publika nacionalnog teatra zaslužuje da vidi klasičan pozorišni komad kakav je "Vuci i ovce" Ostrovskog.

"Stvorili smo nafiniju, nasofisticiraniju komediju. Predstava jeste teška za igranje jer straži posebnu vrstu sredstava za delovanje na sceni. Ti fantastično napisani dijalozi traže poseban tretman na sceni baš kao i tišina između njih. Svi glumački zadaci u ovoj predstavi su podjednako važni. Moramo da se zaigramo, da zavrtimo predstavu i postignemo meru", kazala je Odanović.

Molina Udovički Fotez direktorka Drame Narodnog pozorišta napominje da je ansambl predstave teško radio i da je uspeo da pobedi pandemijske okolnosti.

"Nepromenjivost ljudske prirode je u fokusu predstave. U poslednjih nekoliko decenija smo svedoci velike tehnološke revolucije koja menja naš svet, ali ljudska priroda ostaje nepromenjiva hiljadama godina unazad. Imamo istinski duhovitu predstavu koja je smeštena u Jeljcinovu Rusiju devedesetih godina prošlog veka, a publika ima utisak da se dešava danas", kazala je Udovički Fotez.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura