Aktuelno iz kulture

Glumica Milena Radulović dobitnica nagrade "Osvajanje slobode"

Komentari

Autor: Tanjug

24/09/2021

-

22:32

Glumica Milena Radulović dobitnica nagrade "Osvajanje slobode"
Glumica Milena Radulović dobitnica nagrade "Osvajanje slobode" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Milena Radulović ovogodišnja je dobitnica nagrade "Osvajanje slobode" koju dodeljuje Fondacija "Maja Maršićević Tasić", a koja joj je svečano uručena u prostorijama "Marš prodakšen" u Beogradu.

"Velika mi je čast što mi je uručena ova nagrada, koja nosi ime jedne važne i hrabre žene... Velika mi je čast što su mi je uručile žene s kojima sam odrasla kao nekim uzorima... Biti deo tog društva zaista je kao neki san", izjavila je laureatkinja Milena Radulović i dodala da joj nagrada znači jer dolazi od "pravih žena koje poštuje i čije stvaralaštvo voli".

Kako kaže, sintagma "osvajanje slobode" je neodvojiva, jer nema nikakve slobode, da je sve to laž ili maska dok se ne osvoji, te da nema slobode bez borbe.

"Čudno mi je što sam je ovako mlada za sebe osvojila jer osvojiti slobodu znači povesti rat protiv sebe i možda ponekad pobediti... To 'ja' je puno strahova i strepnji, predrasuda i razmišljanja...Za mene je jedina opcija bila sloboda", rekla je Radulović i potom posvetila nagradu svojoj majci kao "najhrabrijoj ženi koju poznaje".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

"Ovo je već treća decenija kako dodeljujemo ovu nagradu, koja se dodeljuje samo ženama, onim ženama koje su, po ugledu na Maju, važne delove svog života posvetile borbi za slobodu, pravdu, za jedan novi svet", navela je proslogodišnja laureatkinja ovog priznanja, pravnica Vesna Rakić Vodinelić.

Ovogodišnji žiri za dodelu priznanja činile su dosadašnje dobitnice, među kojima se posebno ističu novinarka Danica Vučetić, glumica Mirjana Karanović, novinarka Olja Bećković, dramaturg Biljana Srbljanović i druge.

Fondacija "Maja Maršićević Tasić" osnovana je 2001. godine sa idejom da očuva uspomenu na ovu novinarku koja je osvajala slobodu, i da promoviše napore svih žena koje to čine i danas.

Komentari (0)

Kultura