Aktuelno iz kulture

"Ove moje lepše boje" slogan je 52. manifestacije "Radost Evrope"

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2021

-

18:00

"Ove moje lepše boje" slogan je 52. manifestacije "Radost Evrope"
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni susret dece Evrope "Radost Evrope 2021" pod sloganom "Ove moje lepše boje" 52. put biće otvoren u Beogradu 1. oktobra i trajaće do 5. oktobra.

"Ovih godinu i po, koliko traje pandemija, zaista smo očuvali kontinuitet svih manifestacija kulture Grada Beograda koje su međunarodnog karaktera. Sve te manifestacije po kojima je Beograd prepoznatljiv se održavaju i neće biti praznog hoda u kontinuitetu tih događaja, što je jako važno", naveo je Ivan Karl, sekretar za kuluturu Grada Beograda, na današnjoj konferenciji za medije u Atrijumu Dečjeg kulturnog centra Beograda.

Prema njegovim rečima, "Radost Evrope" je najsrećnija manifestacija koju imamo, a ponuđeni program koji će se održati na nekoliko lokacija u gradu, iako modifikovan u skladu sa okolnostima, biće dovoljno adekvatan i šaren.

Pored toga, najavio je Karl, deo programa čini i prikazivanje televizijske emisije, koja će se emitovati 5. oktobra na Radio Televiziji Srbije, a u kojoj će se predstaviti deca iz raznih evropskih zemalja.

"Među zemljama iz kojih će se predstaviti deca posredstvom ove emisije nalazi se i Kina, pa bi možda trebalo ime `Radost Evrope` promeniti u `Radost sveta`. `Deca su ukras sveta`, pevao je nedavno preminuli Minja Subota, i možda bismo mogli da razmislimo o tome da neke naredne godine to bude novi naziv ovog susreta", rekao je Karl.

Programski direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd Leontina Vukomanović, koja će voditi deo programa, navela je da je manifestacija poznata po svom već tradicionalnom karnevalu, na kome će ove godine biti prisutni i brojni gosti - od glumca Ivana Mihailovića preko Peđolina do Dečjeg hora DKCB i orkestara, zabavljača i klovnova.

"Trudićemo se da sa predškolcima tog dana kroz odeću predstavimo evropsku kulturu i tradicije evropskih naroda", rekla je Vukomanović.

Likovna kolonija i tradicionalni Karneval

Urednica Međunarodnog susreta dece Evrope "Radost Evrope" Ivana Tabori Obradović objasnila je da slogan manifestacije "Ove moje lepše boje" predstavljaju stihove pesnika Miroslava Antića.

"Želja nam je bila da skrenemo pažnju na lepotu boja dečjeg unutrašnjeg sveta i da smo mi čuvari tog sveta", navela je Tabori Obradović.

Dodala je da je emisija, koja će se emitovati 5. oktobra, okupila decu iz 15 zemalja - Srbije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Jermenije, Kine, Nemačke, Norveške, Švedske, Rumunije, Rusije, Slovenije, Turske, Ukrajine i Andore, koja prvi put učestvuje na ovoj manifestaciji.

Urednica Međunarodnog likovnog konkursa "Radost Evrope" Lidija Seničar rekla je da je likovni konkurs za decu i mlade uzrasta od 4 do 18 godina najmlađi deo ove manifestacije (održava se po 23. put) i jedini je takmičarskog karaktera.

"Ove godine stiglo je 3.200 radova iz zemalja širom sveta. Izložba će biti postavljena na društvenim mrežama i pratiće je bogat katalog. Ono što je ove godine drugačije je likovna kolonija koja će biti upriličena 5. oktobra", navela je Seničar.

Kako je najavljeno, program manifestacije biće otvoren 1. oktobra na Trgu republike, odakle će krenuti svečana povorka učesnika duž Knez Mihailove ulice i potom se vratiti na Trg republike, gde će biti upriličen muzičko-scenski program.

Komentari (0)

Kultura