Aktuelno iz kulture

Narodna biblioteka Srbije predstavila suvenire: Kulturno nasleđe na bukmarkerima, notesima, cegerima...

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2021

-

16:52

Narodna biblioteka Srbije predstavila suvenire: Kulturno nasleđe na bukmarkerima, notesima, cegerima...
Suveniri Narodne biblioteke Srbije u knjižarama Laguna i Delfi - Copyright Promo/Laguna

veličina teksta

Aa Aa

Narodna biblioteka Srbije (NBS), u okviru projekta "Biblioteka van biblioteke", predstavila je integralni koncept suvenira, koji predstavljaju vodič na putovanje kroz fondove te institucije kulture.

Na suvenirima se nalaze motivi iz Zbirke rukopisne knjige (fragment iz "Sintagme Matije Vlastara" iz Prizrenskog rukopisa Dušanovog zakonodavstva), Zbirke stare i retke štampane knjige (fragment iz "Kaligrafije" Zaharija Orfelina), kao i Kartografske zbirke (karta Typus Orbis Terrarum iz čuvenog atlasa Atlas minor Gerarda Merkatora).

Ova kolekcija suvenira - bukmarkera, notesa, cegera, ešarpi, slagalica i magneta dostupna je sada i u Laguninim i Delfi knjižarama.

"Mislim da je kultura kolektivni projekat i zahvalio bih Dejanu Papiću (osnivač i direktor Izdavačke kuće "Laguna") što nas je od početka podržao i imao razumevanja jer ovo ipak predstavlja viši nivo socijalne odgovornosti, promocija kulture kroz predmete koji predstavljaju najstariju ustanovu kulture u Srbiji", istakao je Vladimir Pištalo, v.d. direktorka Narodne biblioteke Srbije, pa potom dodao:

"Mi afirmišemo našu tradiciju i ovo podneblje na ovaj način, a sada svaka knjižara postaje galerija zahvaljujući najvažnijem lancu knjižara u zemlji - Laguni i Delfi knjižarama. Mi nismo u ’kuli od slonove kosti’, ne volim mistifikaciju u kulturi, zašto ne bismo išli prema svojim čitaocima. Mislim da većina stvari mogu da se komuniciraju, a ovo je dobar primer."

Promo/Laguna

Vladimir Pištalo i Dejan Papić predstavili integralni koncept suvenira, u okviru projekta "Biblioteka van biblioteke"

Prema rečima Dejana Papića, nije trebalo mnogo razmišljanja da se prihvati jedna takva saradnja.

"Pre svega zahvaljujem kolegama iz Narodne biblioteke Srbije što su u knjižarskom lancu Laguna i Delfi prepoznali svog partnera. Potrudićemo se sa naše strane da opravdamo ovo poverenje i da pokušamo da ove predivne predmete i suvenire predstavimo što širem krugu posetilaca naših knjižara. Siguran sam da će i komercijalni efekat biti vidljiv za Narodnu biblioteku Srbije jer zašto se ova institucija ne bi bavila i komercijalnim stvarima i u isto vreme sačuvala kulturno nasleđe do kojeg nam je toliko stalo", kazao je Papić.

Suveniri tek sad postaju vidljiviji

Integralni koncept suvenira, planiran kao organizovani sistem informacija o kulturnoj baštini, predstavlja vizuelno i logički usklađenu, prepoznatljivu celinu sa poštovanjem specifičnosti svih zbirki, kao i svakog eksponata pojedinačno.
 
Autorka koncepta i dizajna suvenira Narodne biblioteke Srbije Nađa Stojković Jovanović je istakla da i pored toga što suveniri biblioteke postoje skoro čitavu deceniju, tek sada bivaju vidljiviji i dostupni širem krugu ljudi.

"Ideja je da se predstave sve zbirke Narodne biblioteke Srbije kroz suvenire, da se nauči, vidi, oseti koliko imamo veliki kulturni potencijal, što do sada nije bilo prepoznato", kazala je autorka.

 
Pištalo se na kraju osvrnuo i na dobru praksu u svetu koja povezuje javni i privatni sektor i nudi brojne beneficije za one koji ulažu u kulturu i promovišu je.
 
"Poslovni ljudi u Americi ne plaćaju porez kad ulažu u kulturu. To je odlično rešenje i za nas. Zašto ne biste imali tu spregu između privatnog i javnog koja je najprirodnija sprega da se omogući ljudima da pomažu kulturu a da budu oslobođeni od poreza", dodao je Pištalo.
 
Kako se navodi, osim funkcije prezentacije i edukacije, predstavljeni suveniri obuhvataju i više funkcija kulturnog turizma (turizam baštine, umetnički turizam i sve popularniji kreativni turizam) i predstavljaju vodič na putovanju kroz fondove Narodne biblioteke Srbije, kao i početak dokumentovanja adekvatnih kulturnih događaja na ovakav način.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura