Aktuelno iz kulture

Proširuje se muzej Prado: Vlada Španije odobrila budžet od 36 miliona evra

Komentari

Autor: El Pais

04/10/2021

-

18:14

Proširuje se muzej Prado: Vlada Španije odobrila budžet od 36 miliona evra
Proširuje se muzej Prado: Vlada Španije odobrila budžet od 36 miliona evra - Copyright AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Španija će ustupiti muzeju Prado 36 miliona evra za potrebe njegovog proširenja. Savet ministara te zemlje odobrio je budžet koji će biti raspoređen na naredne tri godine, tako da muzej može da renovira obližnju Dvoranu kraljevstava, koju je nedavno otkupio.

Planovi za proširenje postoje već šest godina, ali ih je poremetila pandemija, kao i napeta finansijska i politička situacija u Španiji. Muzej bi trebalo da bude otvoren za javnost 2024. javlja El Pais.

Projekat podrazumeva izgradnju koridora između zgrade muzeja Prado i Dvorane kraljevstava, palate iz 17. veka u kojoj su se ekada nalazile slike velikog formata iz kraljevske kolekcije. 

Ta dvorana prepuna je murala i frizova koji će biti restaurirani, a u njene prostorije trebalo bi da se vrate i brojne slike koje su nekada ukrašavale zidove, kao što su velika platna Dijega Velaskeza.

Zgrada je otkupljena 2012. a pobednički projekat restauracije napravile su arhitektonske firme "Foster and Partners L.T.D" i "Rubio Arquitectura". Tako će Dvorana kraljevstava dobiti veliki atrijum na ulazu, kao i treći sprat s terasom, čime će muzej biti proširen za 2.500 kvadratnih metara izložbenog prostora.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura