Aktuelno iz kulture

Proslavljeni bariton Željko Lučić: Posle kataklizme i potpunog mraka, vreme je za razmenu energije sa publikom

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2021

-

10:18

Proslavljeni bariton Željko Lučić: Posle kataklizme i potpunog mraka, vreme je za razmenu energije sa publikom
Željko Ličić - Copyright Prinskrin/Youtube/Metropolitan Opera

veličina teksta

Aa Aa

Dugoočekivani, a zbog pandemije odlagan, koncert Željka Lučića i prijatelja biće održan 5. oktobra na početku 24. sezone Opere i teatra "Madlenianum".

Nastup našeg proslavljenog baritona, koga nazivaju "verdijanskim", jer su ga upravo uloge u Verdijevim operama proslavile, biće održan pod dirigentskom palicom Dejana Savića i uz podršku orkestra Opere i teatra "Madlenianum".

Željko Lučić je poslednji put nastupio u Beogradu 2018. godine i napominje da će se 5. oktobra prvi put naći na sceni Madlenijanuma.

"Dve godine sam pregovarao sa ljudima iz Madlenianuma i eto me na koncertu koji željno iščekujem. Verujem da ćemo publici prirediti prvorazredni muzički događaj", kaže Lučić.

Lučićevi prijatelji koji će mu se ovog puta kao gosti pridružiti na našoj sceni su Dragana Radaković, jednako uspešan sopran, koja je internacionalna zvezda i Sanja Anastasia, mecosopran koju smo retko imali prilike da čujemo na našim scenama.

Madlenianum/Promo

Scena iz "Toske"

Za Lučića nema dileme da svi vrhunski umetnici na svetu treba da se vakcinišu kako bi mogli da rade svoj poso.


"Posle 18 meseci apstinencije, potpunog mraka i kataklizme u životu svakog umetnika koji nije mogao da kroči na scenu potreban mi je živi nastup, razmena energije sa publikom. Predstave nisu odlagane i otkazivane. Jednostavno nije ih bilo. Neke moje kolege su ušle i u egzistencijalne probleme i stvarno se nadam da će se umetnički život vratiti u okvire pre pandemije", ističe proslavljeni bariton.

Kako kaže, doba apstinencije od nastupa proveo je na najednostavniji način.

"Proveo sam dosta vremena na svojoj sofi ispred televizora. Nisam imao mnogo izbora, sve je bilo zatvoreno", navodi Lučić u čujim su planovima nastupi i u Parizu, Njujorku, Frankfurtu.

"Važno je da podelimo energiju i umetnost sa publikom", poručuje Lučić.

Lučić već godinama gradi veoma uspešnu karijeru u inostranstvu stičući pozitivne kritike i slavu igrajući repertoar svetski operskih kuća, poput Metropoliten Opere, Royal Opera House, Opere San Francisko, Pariske opere, Skale i Bečke opere.

Za ulogu u operi "Moć sudbine" sa Operom San Francisco, "Financial Times" je napisao da je "sa ovim Don Karlosom, Željko Lučić je zavredeo zvanje jednog od najistaknutijih Verdijevih baritona".

Komentari (0)

Kultura