Aktuelno iz kulture

Ko su favoriti za ovogodišnju Nobelovu nagradu za Književnost?

Komentari

Autor: Guardian

05/10/2021

-

17:58

Ko su favoriti za ovogodišnju Nobelovu nagradu za Književnost?
Ko su favoriti za ovogodišnju Nobelovu nagradu za Književnost? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska književnica Ani Erno favorit je ove godine za Nobelovu nagradu za književnost, piše Gardijan.

Erno, koja piše romane o svakodnevici u Francuskoj, važi za jednog od najnagrađivanijih pisaca u svojoj zemlji i u britanskim kladionicama je trenutno kvota 8:1 da će njeno ime biti objavljeno u četvrtak, kada je najavljeno saopštavanje dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

Pored Erno, među favoritima su kanadska pesnikinja An Karson, japanski pisac Haruki Murakami, ruska književnica Ljudmila Ulicka, kanadska spisateljica Margaret Atvud, književnica Mariz Konde iz Gvadalupea i kenijski pisac Ngugi va Tiongo. Prema kladionicama, nešto manje šanse da dobiju čuvenu medalju, diplomu i milion dolara, imaju Jamajka Kinkejd iz Antigve i Norvežanin Jon Fose. 

Poslednji francuski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu bio je Patrik Modijano 2014. godine, a do sada, 15 francuskih pisaca dobilo je to priznanje. 

Američka pesnikinja Luiz Glik prošlogodišnji je laureat prestižnog priznanja Švedske akademije, za njen "nepogrešivi poetski glas koji blistavom lepotom čini individualno postojanje univerzalnim". 

AP/Fernando Vergara

 

Njena pobeda usledila je nakon teškog perioda za švedsku instituciju. Prvo su se javile optužbe za seksualno zlostavljanje na račun jednog od članova Švedske akademije Žan Kloda Arnoa, a onda je njegova supruga, takođe član Akademije, Katarina Frostenson i sama je napustila tu ustanovu, kada je otkriveno da je odala imena ranijih pobednika. 

Članica Akademije Elen Matson u intervjuu na sajtu posvećenoj Nobelovim nagradama, rekla je da panel za dodelu tog priznanja pri odabiru pobednika, jedino uzima u obzir književne zasluge.

"Nikad ne gledamo lični život kandidata. To je potpuno irelevantno. Ono što tražimo je samo izvanredna literatura. Pobednik mora biti neko ko piše izuzetnu literaturu, neko za koga osetite da ima neku moć dok čitate njegova dela, ko se razvijao kroz sve svoje knjige. Ali svet je prepun vrlodobrih i odličnih pisaca, a vama je potrebno nešto više da biste dobili laureata. Teško je objasniti šta je to. Mislim da je to nešto s čim se rodite. Romantičari bi to nazvali božanskom iskrom", rekla je Matson.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ana

05.10.2021 18:42

Po pravilu to će biti neko ko nije ovde pomenut i koga niko ne očekuje.

Kultura