Aktuelno iz kulture

Ruska filmska ekipa otišla u svemir da snima film

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/10/2021

-

15:58

Ruska filmska ekipa otišla u svemir da snima film
Ruska filmska ekipa otišla u svemir da snima film - Copyright Tanjug AP/Roscosmos Space Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruska svemirska letelica Sojuz MS-19 pristala je danas posle podne na Međunarodnu svemirsku stanicu, a putnici su bili ruska glumica Julija Peresild i režiser Klim Šipenko, koji će snimati prvi film u orbiti.

Predvođena veteranom kosmonautom Antonom Škaplerovom, filmska ekipa je krenula sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu, a kako prenosi ruska novinska agencija, posada će sada provesti razliku u vazdušnom pritisku u letelici, a tek potom će ekipi biti dozvoljen ulazak na stanicu.

Associated Press

Predviđeno je da misija traje 12 dana, tokom koje će snimati scene za film "Izazov" ("The Challenge"), prenose svetski mediji, a direktan prenos mogao je da se prati i na ruskoj televiziji.

"Posada se oseća dobro", čulo se kako Škaplerov govori u emisiji nekoliko minuta nakon poletanja.

Film "Izazov" je, kako je navedeno, "svemirska drama" o ruskoj lekarki koju šalju na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi spasila život kosmonautu.

"Neće biti lako kao kad bi se snimalo na Zemlji, ali daćemo sve od sebe. Spremni smo, a za strah je malo prekasno. Jednostavno, nema vreme za strahovanje. Uostalo, ako se plašite vukova, ne bi trebalo ni da pođete u šumu", poručila je nedavno na konferenciji za medije Julija Peresild, glumica koja je odabrana među hiljade prijavljenih kandidatkinja na audiciji za glavnu ulogu.

U julu prošle godine objavljeno je da Tom Kruz i reditelj Dag Liman planiraju da snime prvi igrani film u svemiru i to u saradnji sa SpaceX Ilona Maska i NASA. Izvori bliski portalu Variety tada su tvrdili da će budžet ovog filma iznositi barem 200 miliona dolara, dok će Tom Kruz (koji bi bio i producent) zaraditi, prema procenama, između 30 i 60 miliona dolara. Međutim, i dalje se ne saopštava datum početak snimanja ovog filma.

Iza ruskog filma stoje Ruska svemirska agencije Roskosmos, ruska televizijska stanica Prvi kanal i studio "Yellow, Black and White". 

Kako mediji danas prenose, očekuje se da će se Šipenko i Peresild vratiti na zemlju 17. oktobra u kapsuli sa kosmonautom Olegom Novitskim, koji je na Međunarodnoj svemirskoj stanici poslednjih šest meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura