Aktuelno iz kulture

Rusija dobila filmsku svemirsku trku: Glumica Julija pre Kruza snima film van planete Zemlje

Komentari

Autor: Euronews

17/05/2021

-

15:40

Rusija dobila filmsku svemirsku trku: Glumica Julija pre Kruza snima film van planete Zemlje
Rusija dobila filmsku svemirsku trku: Glumica Julija pre Kruza snima film van planete Zemlje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruska glumica Julija Peresiljd igraće glavnu ulogu u prvom filmu koji se snima izvan planete Zemlje. Ona će uz reditelja i glumca Klima Šipenka, poznatog po filmu "Sluga" u kom glavnu ulogu tumači Miloš Biković, biti deo tima koji će 5. oktobra "Sojuzom MS-19" sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu poleteti na Međunarodnu svemirsku stanicu gde će snimati 12 dana.

Rezervnu postavu čine glumica Alena Mordovina (33) i direktor fotografije Aleksej Dudin. Tim će raditi na filmu radnog naziva "Izazov" o hirurškinji koja odlazi na Međunarodnu svemirsku stanicu kako bi operisala astronauta.

Prema saopštenju koje je objavio Roskosmos, Državna komisija je nakon opsežnih medicinskih pretraga, odabrala Peresiljd, Šipenka, Mordovinu i Dudina, od dvadeset kandidata za prvo filmsko svemirsko putovanje koliko je prošlo u uži krug.

Sve četvoro će najkasnije u junu proći specijalnu obuku koju prolaze kosmonauti, kako bi bezbedno stigli na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Među strogim propozicijama za kandidatkinje za žensku ulogu, stajalo je da "moraju da imaju između 50 i 70 kilograma i obim grudi do 112 centimetara. Moraju biti u stanju da pretrče jedan kilometar za manje od 3,5 minuta, preplivaju 800 metara za 20 minuta i izvode skokove u vodu sa tri metra visine".

"Izazov" je deo šireg naučnog i obrazovnog projekta Roskosmosa i ruske televizijske kuće Prva TV koji će takođe obuhvatiti snimanje dokumentaraca o svemirskoj industriji i stručnjacima koji rade na lansiranju svemirskih letelica.

U kinematografskoj svemirskoj trci Rusija vodi u odnosu na Sjedinjene Američke Države u kojima Tom Kruz i reditelj Dag Lajman u saradnji sa NASA i Spejs Iks kompanijom rade na pripremi filma vrednog 200 miliona dolara.

Julija Peresiljd diplomirala je na Nacionalnoj glumačkoj akademiji 2006. godine. Šira javnost imala je priliku da je upozna u ulozi Anelije u ratnoj drami "U magli" Sergeja Loznica iz 2012. godine, a koja je bila i deo glavnog programa 65. Kanskog festivala.

Igrala je i sovjetsku heroinu snajperistkinju Ljudmilu Pavličenko u istorijskoj drami "Bitka za Sevastopolj", a za tu ulogu dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u Pekingu.

Komentari (0)

Kultura