Biznis vesti

Ilon Mask, Voren Bafet i Džef Bezos među superbogatašima koji gotovo da i ne plaćaju porez na dohodak

Komentari

Autor: Euronews

10/06/2021

-

08:13

Ilon Mask, Voren Bafet i Džef Bezos među superbogatašima koji gotovo da i ne plaćaju porez na dohodak
Ilon Mask, Voren Bafet i Džef Bezos među superbogatašima koji gotovo da i ne plaćaju porez na dohodak - Copyright Tanjug AP/John Locher, Tanjug/AP Alexander F. Yuan, Tanjug/ Will Heath/NBC via AP

veličina teksta

Aa Aa

U Americi su isplivali detalji koji su pokazali koliko zapravo malo poreza na dohodak plaćaju američki milijarderi. Oni su prema pisanju medija, pronašli "rupu u zakonu" koja im je omogućila da malo plaćaju porez na dohodak

Ova vest posebno je aktuelna, jer se u SAD u poslednje vreme dosta govori o nejednakosti i klasama u društvu, piše BBC.

Sajt ProPublika je objavio da je imao uvid u poreske prijave nekih od najbogatijih ljudi na svetu, a među njima su Ilon Mask, Voren Bafet i Džef Bezos.

Kako sajt dalje navodi, Bezos nije platio porez 2007. i 2011. godine. Mask to izostavio 2018. godine.

Nakon ove vesti oglasila se portparolka Bele kuće i izjavila  da je objavljivanje ovih detalja "nezakonito", dok Federalni istražni biro (FBI) i poreske vlasti istražuju ko je odgovoran za davanje ovakvih informacija.

Uprkos izajava iz Bele kuće, ProPublika je u svom tekstu navela da poseduje "veliki broj podataka Poreske uprave" o porezima milijardera. Oni takođe najavljuju da će objaviti još detalja tokom narednih nedelja.

profimedia

 

Iako BBC nije uspeo da potvrdi pisanje ovog sajta, navodno "curenje" ovih informacija dolazi u vreme sve veće rasprave o iznosu poreza koji plaćaju bogati i rastuće nejednakosti.

Prema tvrdnjama sajta ProPablika, 25 najbogatijih Amerikanaca plaća manji porez od većine američkih radnika. Kako dalje objašnjavaju u proseku oni plaćaju 15,8 odsto prilagođenog bruto dohotka.

Džesi Ajzinger, novinar i urednik sajta ProPablika, rekao je za Tudej da je i njih ovo otkriće zaprepastilo.

"Bili smo prilično zapanjeni kada smo uvideli da možete da smanjite porez na nulu ako ste multimilijarder", rekao je Ajzinger i naveo da je upravo to bio povod da nastave da istražuju o tome kako superbogataši mogu da zaobiđu sistem na potpuno legalan način.

Šta Bajden planira?

Sajt dalje navodi da "koristeći potpuno legalne poreske strategije, mnogi superbogataši mogu da smanje savezne poreske račune na nulu ili blizu toga". Kako kažu, to se dešavalo čak i dok se njihovo bogatstvo uvećavalo u poslednjih nekoliko godina.

Kako objašnjavaju, bogataši mogu da smanje račune za porez na dohodak putem dobrotvornih donacija i korišćenjem novca od prihoda stečenih investiranjem.

ProPablika je, koristeći podatke prikupljene u magazinu Forbs, navodi da je bogatstvo 25 najbogatijih Amerikanaca ukupno skočilo za 401 milijardu dolara od 2014. do 2018. - ali su tokom tih godina platili 13,6 milijardi dolara poreza na dohodak.

profimedia

 

Američki predsednik Džo Bajden je obećao da će povećati porez najbogatijim Amerikancima. Kako  je naveo, njegova žela je da smanji nejednakosti u ovoj zemlji, ali i da napuni budžet za program ulaganja u infrastrukturu.

Želi da podigne najvišu stopu poreza, da bogatašima udvostruči porez na zarade od investicija i promeni porez na nasledstvo.

Međutim, analiza ProPablike dalje u svojoj analzi navodi da to ne bi donelo neke značajne promene. 

"Iako bi neki bogati Amerikanci plaćali veći porez u skladu sa trenutnim predlozima Bajdenove administracije, za veliku većinu 25 najbogatijih to ne bi značilo nikakve značajnije promene", pišu oni.

Jedan od pomenutih milijardera, Džordž Soroš navodno je takođe platio minimalan porez.

Njegova kancelarija nije odgovorila na zahtev BBC-ja za komentar, ali u izjavi ProPabliku kažu da Soroš nije dugovao za porez nekoliko godina, a razlog tome je gubitaka na investicijama.

Nezakonito

Prema izveštajima, Majkl Blumberg, bivši gradonačelnik Njujorka, čiji su poreski papiri bili među dokumentima, kaže da je ovo pisanje izazvalo brigu zbog kršenja privatnosti i da će nadležni preduzeti određene, pravne korake.

Istraživački sajt ProPablika objavio je nekoliko tekstova o tome kako je smanjenje budžeta u američkoj Poreskoj upravi omelo sprovođenje poreskih pravila kada su u pitanju bogate i velike korporacije.

Džen Saki, sekretarka za medije Bele kuće, kaže da je svako neovlašćeno otkrivanje vladinih podataka "nezakonito".

Američki poverenik državne uprave Čarls Retig rekao je da ne može da govori o određenim poreskim obveznicima.

"Mogu da potvrdim da je pokrenuta istraga u vezi sa navodima da je izvor informacija u tom tekstu iz Službe unutrašnjih prihoda", rekao je Retig.

Komentari (0)

Biznis