Biznis vesti

Bezos više nije najbogatiji čovek na svetu: Dobio konkurenciju, sa trona ga skinuo Francuz

Komentari

Autor: Euronews, Zlatica Radović

22/05/2021

-

11:30

Bezos više nije najbogatiji čovek na svetu: Dobio konkurenciju, sa trona ga skinuo Francuz
Bezos više nije najbogatiji čovek na svetu: Dobio konkurenciju, sa trona ga skinuo Francuz - Copyright Epa/MICHAEL REYNOLDS MAXPPP OUT

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač "Amazona" Džef Bezos više ne može da tvrdi da je najbogatija osoba na svetu. Sada ima "komšiju" na prvom mestu. Francuski milijarder Bernard Arno, direktor grupe luksuzne robe LVMH, postao je bogatiji za 800 miliona dolara - pa je vrednost njegovog biznisa dostigla neto vrednost od 186 milijardi dolara - nakon što su akcije kompanije zatvorene za skoro pola procenta više u Evropi.

Na drugoj strani Atlantika, zalihe "Amazona" u petak su pale za nešto više od jedan odsto, brišući 2,3 miliona dolara Bezosove neto vrednosti, tako da su obojica dan okončali sa sumom od 186 milijardi dolara, piše Forbs.

Na kratko je Arno, neposredno pre zatvaranja tržišta u Njujorku u petak, bio za oko 100 miliona dolara bogatiji od Bezosa i sam na vrhu. Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava. Pre dve i po godine, sredinom decembra 2019. Arno je za dlaku pretekao Bezosa.

EPA/ALESSANDRO DI MARCO

 

Od početka godine akcije LVMH su porasle za 21 odsto, tri puta više od sedam odsto rasta akcija "Amazona". Kada je Forbs početkom aprila objavio listu Svetskih milijardera za 2021. godinu, sa neto vrednostima izračunatim na osnovu cena akcija 5. marta, Bezos je zauzeo prvo mesto sa 177 milijardi dolara, dok je Arnault bio na trećem mestu sa 150 milijardi dolara. Između njih dvojice, na drugom mestu, bio je prvi čovek "Tesle" Ilon Musk. Od tada su akcije LVMH porasle za skoro 21 odsto, što je utrostručilo rast akcija "Amazona" od sedam procenata.

LVMH je u prvom kvartalu 2021. godine zabeležio rekordnih 16,7 milijardi dolara prihoda, jer su se kupci - posebno u SAD i Kini - vratili kupovini luksuzne mode, satova i nakita. Brendovi kompanije uključuju Louis Vuitton, Sephora, Marc Jacobs, Christian Dior i Fendi, kao i mnoge druge. Snažni oporavak LVMH od uticaja pandemije na modnu industriju pomogao je Arnou da zaradi više od 100 milijardi dolara početkom marta 2020. Njegovo bogatstvo bilo je procenjeno na 76 milijardi dolara na Forbsovoj listi milijardera za 2020. godinu, a izračunato je na osnovu cena akcija od sredine marta 2020. godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis