Aktuelno iz kulture

Čačak - prva nacionalna prestonica kulture 2023.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

20:18

Čačak - prva nacionalna prestonica kulture 2023.
Čačak - prva nacionalna prestonica kulture 2023. - Copyright Wikipedia.org/MOMAR032

veličina teksta

Aa Aa

Grad Čačak biće prva nacionalna prestonica kulture 2023, odlučila je danas Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije".

Radna grupa ocenila je prijavu Čačka za nacionalnu prestonicu kulture kao "dobro osmišljen, sadržajan i jasan dokument" i ukazala da su "planirane programske aktivnosti atraktivne i doprinose razvoju kulturne ponude i kvalitetu kulturnog života Čačka i privlačenju publike iz čitave Srbije i regiona".

Kako se navodi u saopštenju, izbor Čačka za prvu nacionalnu prestonicu kulture je samo početak programa čiji se nastavak planira u godinama pred nama, posebno imajući u vidu kvalitet pristiglih prijava i veliko interesovanje koje su lokalne samouprave pokazale.

Radna grupa je svoju odluku jednoglasno obrazložila i ocenom da program Čačka stavlja u fokus karakteristike regionalnog bogatstva i raznolikosti, a glavni motiv svih predloženih aktivnosti su ljudi, njihovo stvaralaštvo, rezultati i uticaji koji nadrastaju lokalni, pa i nacionalni narativ.

Po mišljenju Radne grupe, predloženi program, na čijoj pripremi je posvećeno radio veliki broj kulturnih i društvenih delatnika Grada, karakteriše ujednačen odnos prema nasleđu i sinergija prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Članovi Radne grupe su u obrazloženju odluke istakli i da je planirani program realno ostvariv i da će Grad Čačak, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, sa uspehom realizovati sve zacrtane planove i opravdati titulu prve Prestonice kulture Srbije.

Na konkurs za Prestonicu kulture Srbije, koji je bio otvoren od 2. avgusta do 2. septembra, pristiglo je 18 prijava, što pokazuje, kako se ocenjuje u saopštenju Radne grupe koja je odličivala o "Prestonici kulture Srbije", da su lokalne samouprave prepoznale značaj ovog projekta i njegov potencijal za razvoj kulturnih sadržaja i programa, kao i ekonomskog i ukupnog razvoja gradova i opština.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura