Aktuelno iz kulture

Na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra premijerno prikazan film "Pucnji u Marseju"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2021

-

09:47

Na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra premijerno prikazan film "Pucnji u Marseju"
Vladimir Aleksić - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Svečana premijera filma "Pucnji u Marseju" scenariste i reditelja Gordana Matića održana je sinoć u Kombank dvorani. 

Premijeri, zakazanoj simbolično na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra u Marseju, pored ekipe filma, prisustvovale su i brojne ličnosti iz javnog života Srbije, predstavnici ambasada i kulturnih centara brojnih evropskih zemalja.

Promo

Svetozar Cvetković

Publici su se, pored reditelja, Gordana Matića i direktora fotografije Dušana Ivanovića poklonili i glumci Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić, Tamara Aleksić, Marko Marković, Nikola Šurbanović, Strahinja Blažić, Đorđe Đoković i drugi. Premijeri su prisustvovali i kostimografkinja Dragica Laušević, scenograf Nenad Marković, kompozitor Marko Matović, kao i drugih članovi ekipe.


Nakon sinoćne premijere, film počinje svoj bioskopski život širom Srbije, a slede i brojni festivali u Evropi i svetu.

Promo

 

"Pucnji u Marseju" je sudska drama o suđenju saučesnicima atentatora na kralja Aleksandra u Marseju 1934. godine. Na osnovu autentičnih stenograma sa suđenja, prema kojima je scenario i nastao, film otkriva neke do sad nepoznate detalje o zaveri i samom ubistvu, koji su se dugo čuvali pod oznakom državne tajne u pojedinim zemljama, dok istovremeno baca novo svetlo na  atmosferu u Evropi pred Drugi svetski rat, koji je, kako sam film sugeriše, praktično počeo baš ovim atentatom, mnogo ranije nego što je zvanična istorija beleži.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura