Aktuelno iz kulture

Obeležena 118. godišnjica Muzeja grada Beograda

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2021

-

23:41

Obeležena 118. godišnjica Muzeja grada Beograda
Muzej grada Beograda obeležio 118 godina - Copyright TANJUG/ PREDRAG MITIC

veličina teksta

Aa Aa

Muzej grada Beograda danas je u Konaku kneginje Ljubice svečano obeležio Dan muzeja i 118 godina od svog osnivanja, a direktorka Muzeja Jelena Medaković izjavila je Tanjugu da to predstavlja vrlo važan datum ne samo za Muzej, već i za grad Beograd i državu Srbiju u celini.

"Muzej jeste mesto gde čuvamo, prikupljamo i izlažemo dela iz naše istorije, ali muzej mora biti i vrlo aktivan u promovisanju onoga što se dešava danas... Zaista se nadam da će Muzej grada Beograda postati stecište najznačajnijih autora naše savremene scene", navela je Medaković.

Zamenik gradonačelnike Goran Vesić kazao je da Muzej za svojih 118 godina predstavlja najznačajniju gradsku instituciju muzejskog tipa, da je u njemu više od 130.000 različitih antikviteta i predmeta, kao i više od 28 legata.

Na svečanosti je nagrada Muzeja grada Beograda za doprinos kulturi uručena Slavimiru Stojanoviću. Medaković je podsetila da je prvi put nagrada Muzeja bila je dodeljena 1973. i to Aleksandru Deroku, dok je prošlogodišnji laureat bio Vladimir Veličković.

Komentari (0)

Kultura