Aktuelno iz kulture

Paolo Sorentino o inspiraciji i omiljenom filmu koji je snimio: Osećam nostalgiju za mladošću koju nikad nisam imao

Komentari

Autor: Variety

16/10/2021

-

20:19

Paolo Sorentino o inspiraciji i omiljenom filmu koji je snimio: Osećam nostalgiju za mladošću koju nikad nisam imao
Paolo Sorentino - Copyright Tanjug/AP/Joel C Ryan

veličina teksta

Aa Aa

Višestruko nagrađivani italijanski reditelj Paolo Sorentino nedavno je za Variety govorio o svom najintimnijem filmu koji je snimio do sada "Božja ruka", koji je osvojio nagradu žirija Filmskog festivala u Veneciji.

"Ja sam prvo i pre svega, posmatrač - to je ono što volim da radim - ali u nekom trenutku morate da pređete sa opservacije na naraciju. Priču počnem da pričam kada stvarnost postane previše haotična. Za mene je pričanje priče vraćanje reda. To je značaj kinematografije: uvođenje reda u poremećenu stvarnost", rekao je reditelj.

On je dodao da se "suviše plaši haosa i stvarnosti" i da mu je zbog toga "trebalo 20 godina da snimi ovaj film".

"Napulj je možda vrlo fotogeničan grad, ali je previše haotičan", rekao je Sorentino.

EPA/ETTORE FERRARI

 

"Božja ruka" je slobodna umetnička interpretacija njegovih tinejdžerskih godina i prvi Sorentinov povratak rodnom Napulju posle dve decenije odsustva.

Reditelj je oba roditelja izgubio kada je imao samo 16 godina.

"Ne želim ovde da se bavim psihoanalizom, ali zbog onoga što se desilo, ja imam tu opsesivnu potrebu da kontrolišem stvari, jer u jednom periodu svog života - a to se vidi i u mom filmu - izgubio sam kontrolu nad onim što se dešava oko mene", objasnio je on.

Film predstavlja sentimentalno putovanje u osamdesete, a za Sorentina, nostalgija je motor.

"Nostalgija, kao i melanholija i samoća, kada nisu patološke, su osećanja koja negujem, jer sam rano ostario. To je nostalgija za mladošću koju nikad nisam imao. To je najgora vrsta nostalgije, jer potiče od toga što nešto nikad nisam imao, ali i najbolja, jer je stvarnost možda bila razočaravajuća, pa mogu da je ispravim u filmovima", rekao je reditelj.

Njega je u zvezde vinula drama "Velika lepota" za koju je dobio nekoliko nagrada, uključujući i Oskar 2014. godine, ali svojim najvažnijim filmom smatra "Il Divo" iz 2008. koji mu je, kako kaže, promenio život.

"'La Grande Belezza' je bio divno, zabavno iskustvo. Ali 'Il Divo' je film na koji sam najviše ponosan. Promenio je način na koji percipiram sebe. Pomislio sam: 'Ja mogu da se bavim ovim poslom'", rekao je Sorentino.

Film o političaru Đuliju Andreotiju, "Il Divo" je doneo Sorentinu nagradu žirija Kanskog festivala. Takođe je dobio nekoliko nagrada za satiru o Silviju Berluskoniju "Loro". Upitan da li su njegovi filmovi uvek politički, odgovara: "Ne znam mnogo o politici. Ja pravim filmove o političarima, a to je nešto drugo. Ono za šta sam zainteresovan je ljudskost iza ovih likova. Morate da pravite filmove o likovima koji vam se sviđaju. Meni se sviđaju moji likovi, čak i oni najneprijatniji. Snimio sam dva filma o političkim likovima - zapravo, moglo bi se reći tri, jer je i papa politički lik takođe", ispričao je on.

Treći lik o kom govori je glavni protagonista u serijama "The Young Pope" i "The New Pope".
"Ono za šta sam zainteresovan je šta se krije iza uspeha i moći", dodao je Sorentino.

U "Božjoj ruci" ponovo vidimo Tonija Servilja, koji ovog puta igra Sorentinovog oca.

"Imamo isti smisao za humor. Uvek ima ekstravagantnih likova i smešnih situacija. Takođe delimo i neku vrstu neopreznosti: pravimo hrabre poteze sa likovima koji su uvek na ivici karikature. On je jedan od retkih likova koji mogu da me prate u mojim izborima, koji su ponekad malo nesmotreni. Ovo je prvi put da nisam mogao da mu objasnim lika, jer nisam razumeo svog oca, ali on je pametan i talentovan, pa je uspeo da ga izgradi sam", ispričao je reditelj.

Sorentinova ljubav prema fudbalu i Dijegu Maradoni provlači se kroz film. Da li u njemu ima paralela i kada je reč o njegovoj ljubavi prema sedmoj umetnosti?

"To su dve vrlo slične strasti. Pre svega, igra i film traju otprilike isto. Takođe, nikad ne znate kako će da se završe. Sport je uvek spektakl na neki način. Iskreno, mislim da bih bio bolji u tome da govorim o sportu, nego o filmu", rekao je Sorentino kroz smeh.

Film "Božja ruka" premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, gde je dobio nagradu žirija i doneo priznanja glumcu Filipu Skotiju, a moći će da se gleda na Netfliksu od 15. decembra.
 

Komentari (0)

Kultura