Aktuelno iz kulture

Beograd vrhom pera: Izložba crteža italijanskog umetnika Guljelma Botera

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2021

-

12:41

Beograd vrhom pera: Izložba crteža italijanskog umetnika Guljelma Botera
Beograd vrhom pera: Izložba crteža italijanskog umetnika Guljelma Botera - Copyright Guljelmo Boter

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Guljelmo Boter - Beograd vrhom pera" arhitekte i umetnika Guljelma Botera biće otvorena 20. oktobra u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu i trajaće do 19. novembra, saopšteno je iz ove institucije.

Ova postavka plod je umetnikovog rezidencijalnog boravka u Beogradu, organizovanog tokom aprila meseca 2021. u Belgrade Art Studiju.

Po rečima organizatora, Beograd je u potpunosti očarao Botera - "pored starog centra grada, lepo definisanog, sa zgradama, trgovima i bulevarima svojstvenim evropskim prestonicama, tu su i dragulji modernističke arhitekture koji obogaćuju grad i čine ga posebnim u očima jednog arhitekte".

Guljelmo Boter

 

Guljelmo Boter rođen je 1966. godine u Trevizu i četvrta je generacija umetnika u svojoj porodici. Počeo je da crta tušem sa samo pet godina, a na svoju prvu samostalnu izložbu imao je sa samo 11 godina.

Završio je klasičnu gimnaziju, a 1993. godine je diplomirao arhitekturu.

Skoro 10 godina radi prevashodno u Sjedinjenim Američkim Državama, u Pitsburgu, rodnom gradu svoje majke Liu, a prvi put je izlagao 2013. godine. Njegovi crteži su bili objavljeni na prvoj stranici lista "Pitsburg Post Gazet".

Nakon toga su usledile i samostalne izložbe u Ričmondu i Norfolku u Virdžiniji, Džasperu, Kolumbusu i Indijanapolisu u Indijani, Nju Kaslu, Lančesteru i Harisburgu u Pensilvaniji, Frederiku u Merilendu i Leksingtonu u Kentakiju.

Osvajao je nagrade na većini takmičenja namenjenih budućim umetnicima.

Među 350.000 konkurenata, bio je pobednik i 22. Dana marke koje je organizovalo Ministarstvo telekomunikacija na temu "Moj grad". Boterov crtež "Trga Pola" našao se na prvoj i sve do danas jedinoj markici italijanskih pošti posvećenoj Trevizu.

Omiljene Guljelmove teme su panorame grada, arhitektura i spomenici koji karakterišu svaki grad u kojem je boravio - arhitekta po profesiji, kritičkim okom posmatra grad šetajući trgovima, bulevarima i manje poznatim mestima kako bi otkrio strukturu grada, čvrsto uveren da svaki grad ima da ispriča nešto o svojoj prošlosti kada je reč o arhitekturi i spomenicima.

Guljelmo Boter

 

Izložbu organizuje Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Belgrade Art Studiom i uz podršku Turističke organizacije Beograda.

U cilju sprečavanja širenja virusa korona, maksimalan dozvoljen broj posetilaca na otvaranju izložbe je 25, a u slučaju većeg broja zainteresovanih, vođenje kroz postavku će biti organizovano u manjim grupama. Ulaz je slobodan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura