Aktuelno iz kulture

Grad Beč napravio nalog na društvenoj mreži "za odrasle" na kojoj promoviše svoje muzeje

Komentari

Autor: Guardian

16/10/2021

-

17:15

Grad Beč napravio nalog na društvenoj mreži "za odrasle" na kojoj promoviše svoje muzeje
Grad Beč napravio nalog na društvenoj mreži "za odrasle" na kojoj promoviše svoje muzeje - Copyright Prinstscreen YouTube/Vienna

veličina teksta

Aa Aa

Više od jednog veka nakon što su umetnici okupljeni oko pokreta Bečke secesije objavili da "svakom dobu pripada njena umetnost, a umetnosti njena sloboda", prestonica Austrije pronašla je novi način da promoviše likovno stvaralaštvo i to bez cenzure: otvorila je nalog na platformi OnlyFans, namenjenoj isključivo odraslima.

Može se reći da je taj grad bio primoran na taj potez, piše britanski Gardijan. Naime, Albertina muzej imao je Tik Tok nalog koji je suspendovan u junu, nakon što je ta ustanova objvila radove japanskog fotografa Nabujošija Arakija na kojoj su bile vidljive ženske grudi. Prethodno je Instagram blokirao sliku Petera Paula Rubensa, jer je "kršila njihova pravila" koja zabranjuju svaki vid golotinje, pa čak i umetničke.

Na sličan način je 2018. Fejsbuk zabranio objavljivanje fotografije 25.000 godina stare Vilendorfske Venere na nalogu Prirodnjačkog muzeja, a Leopoldov muzej imao probleme da promoviše svoju kolekciju slika Egona Šilea u gradovima Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Turistički bord grada Beča rešio je problem tako što je napravio nalog na Only Fans platformi, odakle sadržaje samo najavljuje na ostalim društvenim mrežama.

Helena Hartlauer, predstavnica Turističke organizacije Beča, kaže da je za grad i njegove kulturne institucije postalo "gotovo nemoguće" da koriste aktove kao promotivne materijale. Na primer, neki od radova na aktuelnoj izložbi posvećenoj Amadeu Modljijaniju, suviše su eksplicitni za društvene mreže.

"Naravno, možete naći alternativu, ali ova umetnička dela su ključna i važna za Beč. Kad pomislite na Šileov autoportret iz 1910, to je jedan od legendarnih radova. Ako ne mogu da se koriste na komunikacionim alatima kao što su društvene mreže, to je frustrirajuće i nije fer. Zato smo pomislili da je Only Fans pravi način da prikažemo ove stvari", rekla je Hartlauer.

Nalog su nazvali "Bečki 18+ sadržaj" (Vienna’s 18+ Content), a prvi pretplatnici dobiće na poklon turističku karticu sa povlasticama ili ulaznicu za neki od muzeja, kako bi videli neko od tih dela i uživo.

Beč se nada da će tako vratiti turiste, čiji je broj drastično smanjen zbog pandemije, a Austrija je nedavno ublažila zahteve za ulazak stranih državljana. U poređenju sa 2019. prošle godine zabeleženo je 78,4 posto manje poseta, a u nekim mesecima posetilaca nije bilo uopšte.

Ipak Hartlauer ističe da nova kampanja nazvana "Beč se skida na Only Fans" nije pokrenuta samo radi turista, nego i zbog podizanja svesti o cenzuri sa kojom se suočavaju savremeni umetnici.

"Samo želimo da pitamo: da li su nam potrebna takva ograničenja? Ko određuje šta treba da se cenzuriše? Instagram cenzuriše slike, a nekad ne znate ni zašto. Sve je vrlo netransparentno", kaže Hartlauer.

Za razliku od ostalih platformi, Only Fans je liberalniji i postao je sinonim za pružanje seksualnih usluga tokom pandemije. Prošle godine sajt je porastao sa 7,5 miliona na 85 miliona korisnika, koji su ukupno izdvojili preko dve milijarde dolara za sadržaje koje kreira oko milion autora.

"Ova inicijativa nije konačno rešenje za problematičan odnos između sveta umetnosti i društvenih mreža, ali želimo da se zauzmemo za svoje vrednosti i uverenja. Beč je uvek bio grad otvorenog uma", rekla je Hartlauer.

Priredila: S. R.

Preporuka za vas

Dve slike Paje Jovanovića prodate u Beču: Prvobitne procene daleko premašene, "Stražar" kupljen za skoro šest puta veću sumu

Komentari (0)

Kultura