Aktuelno iz kulture

Spomen-ploča Mini Karadžić otkrivena u Beču

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2021

-

13:24

Spomen-ploča Mini Karadžić otkrivena u Beču
Vikipedija/Mina Karadžić - Copyright Vikipedija/Mina Karadžić

veličina teksta

Aa Aa

U Beču je svečano, uz prisustvo predstavnika gradskih vlasti, Srbije i dijaspore, otkrivena spomen-ploča Vilhelmini Mini Karadžić, ćerki reformatoru srpskog jezika Vuka Karadžića.

Projekat postavljanja i otkrivanja spomen-ploče, realizovalo je Austrijsko-srpsko kulturno društvo "Vilhelmina Mina Karadžić". Spomen-ploču su, na Vidovdan, otkrili ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i episkop austrijsko-švajcarski Andrej.

Prof. Svetlana Matić, predsednica društva "Vilhelmina Mina Karadžić" istakla je da je spomen-ploča 50. srpski trag u Beču, čime smo kao narod, pokazali našim domaćinima Austrijancima da imamo bogatu istoriju i kulturnu baštinu.

Vladika Andrej se zahvalio bečkom društvu 2Vilhelmina Mina Karadžić" i predsednici lično, na ovom velikom poduhvatu i naglasio da je Beč, postavljanjem spomen-ploče, postao još atraktivniji grad.

Ambasador Rodić podsetio je na zasluge Mine Karadžić na polju prevođenja srpskih narodnih pesama i u oblasti slikarstva i naglasio da će trenutak otkrivanja spomen-ploče postati istorija.

Nakon završetka zvaničnog dela programa, učesnici skupa položili su cveće na spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Komentari (0)

Kultura