Aktuelno iz kulture

Siniša Pavić dobitnik nagrade "Dositej Obradović"

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2021

-

14:42

Siniša Pavić dobitnik nagrade "Dositej Obradović"
Siniša Pavić dobitnik nagrade "Dositej Obradović" - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Televizijski i filmski scenarista, i istaknuti književnik Siniša Pavić dobitnik je prestižne nagrade "Dositej Obradović".

Laureat Siniša Pavić nije bio u prilici da lično primi nagradu, zbog zdravstvenih problema, pa je umesto njega nagradu Zadužbine Dositeja Obradovića primio je njegov sin Vladimir Pavić, profesor na Pravnom fakultetu.

Sin je pročitao govor svog oca, u kome kaže da je ovo veliki dan u njegovom životu, da mu je izuzetna čast što je dobitnik nagrade koja nosi ime Dositeja Obradovića, ali da je sprečen zbog više sile da lično prisustvuje događaju.

"Nema čoveka u Srbiji koji ne izgovara njegovo ime sa velikim uvažavanjem. Toliko toga je učinio za naš narod, a preminuo u vreme kada je Srbija krenula da se uzdiže", stoji u pismu književnika i scenariste Pavića.

Tanjug/Miloš Milivojević

Nagradu primio sin Siniše Pavića

Paviće je, takođe, podvukao saradnju sa režiserom Mihajlom Mišom Vukobratovićem, sa kojim je radio mnoge TV serije, kao i aktuelnu "Junaci našeg dobba", i istakao da je najviše zahvalan supruzi Ljiljani Pavić, sa kojom je u tandemu stvarao gotovo celokupan svoj opus na televiziji i filmu.

Pavić je autor brojnih scenarija za televizijske serije, među kojima se ističu "Vruć vetar", "Diplomci", "Bolji život", "Srećni ljudi i mnoge druge", a učestvovao je u pisanju scenarija za serije "Otpisani" i "Pozorište u kući".

U poslednjem periodu aktuelan je sa TV serijom "Junaci našeg doba" (2020), iz 20 epizoda, koja je emitovana na RTS 1 i Superstar TV kompanije Telekom Srbija, a druga sezona iz takođe 20 nastavaka uveliko se snima.

Svečana akademija "Dositeju u čast" održana je u Narodnom pozorištu, na sceni "Raša Plaović", čiji je program vodila istaknuta dramska umetnica Rada Ðuričin, koja je govorila o značaju rada Dositeja Obradovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura