Aktuelno iz kulture

Vlada imenovala v.d. direktore Muzeja primenjene umetnosti i Prirodnjačkog muzeja

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2021

-

09:26

Vlada imenovala v.d. direktore Muzeja primenjene umetnosti i Prirodnjačkog muzeja
Vlada imenovala v.d. direktore Muzeja primenjene umetnosti i Prirodnjačkog muzeja - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije za v. d. direktora Muzeja primenjene umetnosti imenovan je Miloš Ilić, dok je za v. d. direktora Prirodnjačkog muzeja u Beogradu imenovan Slavko Spasić.

Muzej primenjene umetnosti do sada je vodila Ljiljana Miletić Abramović, a sada na čelo ove ustanove, ali u statusu v.d. direktora dolazi Miloš llić, koji je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i na kome od 2014. godine radi kao profesor grafičkog dizajna i prodekan je za međunarodnu saradnju.

U poslednjih 20 godina radio je kao izvršni kreativni direktor za neke od najrelevantnijih svetskih reklamnih agencija, a dobitnik je i mnogobrojnih vrhunskih priznanja za svoj rad na raznim poljima kreativnosti, objavljeno je, između ostalog, na zvaničnoj Fejsbuk stranici Ministarstva kulture i informisanja.

Na čelu Prirodnjačkog muzeja bio je Milan Paunović, a njegovo mesto sada je povereno Slavku Spasiću, master inženjeru organizacionih nauka, diplomiranom biologu i višem kustosu, koji je obavljao funkciju direktora ovog muzeja od 2008. do 2017. godine.

Kako su naveli iz nadležnog ministarstva, Spasić je i član Etičke komisije za dobrobit životinja Farmaceutskog fakulteta, od 2013. do 2019. bio je predsednik Nacionalnog komiteta ICOM Srbija, a od 2019. je potpredsednik Regionalne alijanse ICOM SEE (South-East Europe). Od 2017. je zaposlen u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka.

Podsetimo, oba muzeja su početkom godine dospela u žižu javnosti.

Mediji su prvo objavili da se u Muzeju primenjene umetnosti dogodila krađa tokom jula i avgusta 2019. godine, kada su iz muzeja nestali predmeti iz Zbirke metala i nakita (41 predmet, prim. aut.), a koji potiču iz 14, 17, 19. i s početka 20. veka.

Krajem marta podignuta je i optužnica protiv S.J. zbog postojanja opravdane sumnje da je radeći kao noćni čuvar - obezbeđenje u Muzeju primenjene umetnosti, iz Zbirke metala oduzeo bodež koji je izrađen od čelika - mesinga, posrebren bakelit, posle 1918. godine u Kraljevini SHS i predstavlja predmet koji ima status kulturnog dobra. Za druge nestale predmete tada je podnet "dodatni zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja".

Krajem februara, Prirodnjački muzej je na društvenim mrežama objavio da Vlada Srbije Srbije "ima nameru da 125-godišnju instituciju sa bogatom istorijom i ogromnim nacionalnim značajem, pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije".

Ubrzo je reagovalo i Ministarstvo kulture i informisanja saopštenjem u kom se istaklo da status Prirodnjačkog muzeja uopšte nije ni bio dovođen u pitanje, ocenjujući to kao "lažne vesti koje su provejavale u delu javnosti".

Komentari (0)

Kultura