Aktuelno iz kulture

Adligat preuzeo legat pisca Dobrila Nenadića

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2021

-

15:30

Adligat preuzeo legat pisca Dobrila Nenadića
Dobrilo Nenadić - Copyright Prinskrin/Youtube/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Muzej srpske književnosti Udruženja "Adligat" pre nekoliko dana preuzeo je legat književnika i agronoma Dobrila Nenadića (1940-2019).

"Za legat su preuzeti Dobrilov pisaći sto, celokupna arhiva i prepiska sa drugim značajnim književnicima, originali svih nagrada koje je primio, više od hiljadu knjiga iz njegove biblioteke kao i sve knjige sa posvetama koje je dobijao tokom više decenija", naveo je predsednik "Adligata" Viktor Lazić.

Prema njegovim rečima, naročito je značajna preuzeta Nenadićeva voćarska biblioteka i arhiva, pošto je pisac romana "Dorotej", "Despot i žrtva", "Brajan" i drugih, kao inženjer agronomije osmislio "metod, sistem i organizaciju uzgajanja malina, zahvaljujući čemu su ostvareni svetski rekordi u prinosima".

Iz Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" kažu da je "Nenadić otac moderne proizvodnje srpske maline i najzaslužniji je za njen uspeh, što je radio besplatno, sa jedinim ciljem da pomogne svom kraju i narodu".

Supruga Petkana Nenadić rekla je da je pisac "sada pronašao novi dom u ''Adligatu'' koji je voleo, čiji je član bio", saopštava Udruženje.

"Dobrilo je još za života slao knjige i lične predmete za svoju zbirku u ovom udruženju, koja je sada prerasla u legat. Jedan svoj rukopis poslao je za 'Adligatov' Muzej srpske književnosti 2013. godine, tako da mi, sada, samo nastavljamo ono što je on započeo", rekla je Nenadić.

Kako je navedeno, "Adligat" će pomoći i oko prezentovanjem zaostavštine pisca u Arilju, u kome se od prošle godine održava manifestacija "Dobrilovi dani", a Petkana Nenadić je istakla da je njen suprug "najznačajniji književnik iz ariljskog kraja, počasni građanin ovog grada".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura