Aktuelno iz kulture

Udruženje književnika Srbije proslavilo krsnu slavu

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2021

-

10:35

Udruženje književnika Srbije proslavilo krsnu slavu
Udruženje književnika Srbije proslavilo krsnu slavu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Uduženje književnika Srbije proslavilo je svoju krsnu slavu, Ikonu Presvete Bogorodice Trojeručice, u Svečanoj sali ovog udruženja, a svečanosti blagosiljanja i lomljenja kolača su pored članova udruženja prisustvovali i predstavnici Grada Beograda.

Kako je naveo ovogodišnji domaćin slave, predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" Viktor Lazić, Ikona Presvete Bogorodice zaštitnica je pisaca, jezika i duhovnosti, starateljka Hilandara i celog srpskog naroda.

"Postojanje Udruženja književnika Srbije, postojanje toliko pisaca i napisanih redova, zapravo je slavljenje samog Boga jer na početku beše Reč i Reč beše u Boga, a sada je delom i kod nas, u ovom zdanju koje su svojim rečima približili nebu Ivo Andrić i Branislav Nušić, Bora Stanković i Isidora Sekulić, Handke i Brodski i neprebrojan niz pisaca-džinova naše i svetske književnosti", rekao je Lazić u ovom prilikom.

Kako je Lazić potom istakao, UKS je takođe značajno podržao akciju "Milion knjiga za Srbiju", u okviru koje je skoro milion knjiga poklonjeno stotinama škola, bolnica i biblioteka širom Balkana.

Ovom prilikom je UKS dodelio Laziću gramatu Ikone Bogorodice Trojeručice - zaštitnice srpskog pesništva.

Slavski kolač su sa piscima i njihovim prijateljima presekli sveštenici protojerej-stavrofor Branko Topalović i protojerej Aleksandar Mihailović iz Eparhije braničevske.

Ikona Presvete Bogorodice je kao slava UKS odabrana ne samo zato što se Bogorodica kao lik najviše spominje u srpskoj književnosti, već i zato što je ikonu naslikao Sveti Jovan Damaskin, jedan od najvećih pesnika u istoriji crkve i utemeljivač kanona kao crkvene forme pesništva.

Domaćini slave su do sada bili Matija Bećković, na čiju inicijativu je slava i uspostavljena, Alek Vukadinović, Slobodan Rakitić, Radomir Mićunović, Miloš Janković, Petar Žebeljan i mnogi drugi pisci.

Komentari (0)

Kultura