Aktuelno iz kulture

Sestra Brendona Lija, ubijenog na snimanju filma: Holivude, zar ljudski životi nisu vredni promena

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Variety

03/11/2021

-

19:42

Sestra Brendona Lija, ubijenog na snimanju filma: Holivude, zar ljudski životi nisu vredni promena
Sestra Brendona Lija, ubijenog na snimanju filma: Holivude, zar ljudski životi nisu vredni promena - Copyright profimedia, TanjugAP/Lacy Atkins, AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Šenon Li, sestra tragično preminulog Brendona Lija, glumca koji je upucan 30. marta 1993. na snimanju filma "Vrana", poslala je otvoreno pismo koje je u celosti objavio Variety, a u kom poziva Holivud da konačno uvede novine jer smatra da više nema opravdanja za još jednu tragediju, poput one koja se i nedavno dogodila na snimanju filma "Rust", kada je Alek Boldvin upucao direktorku fotografije Halinu Hačins i ranio reditelja Džoela Souzu.

"U originalnoj verziji ovog scenarija, bila sam jedan od onih likova koji su morali da se nose sa strašnim gubitkom, baš kao i glavni junak priče, i iznova uči da živi. Trebalo je da prođe 28 godina da bi usledio nastavak, pod nazivom `Rust`, i evo ja ponavljam svoju ulogu. Samo ovog puta se nalazim u liku iskusnog veterana, onog koji ustaje na sastanku u gradskoj većnici i nudi mudre savete i pokušava da postavi scenu sa iskupljenjem", ovim rečima počinje svoje pismo Šenon Li, dodajući odmah da se glavna radnja pomenutog scenarija "vrti oko nesreće, ali bez dovoljno poštovanja prema ljudima koji su u priču umešani, kao i istine o stepenu nemara i užasnim posledicama".

"Jedan od glavnih narativnih tokova kreće se na liniji toga da nema potrebe da se menjaju protokoli za bezbednost oružja, jer kada se oni poštuju, nema problema. Na kraju krajeva, zaista je bilo samo nekoliko tragičnih incidenata tokom proteklih nekoliko decenija, što znači da sistem funkcioniše", ironičnim tonom nastavlja sestra tragično preminulog Lija.

Iako tragedija privlači pažnju publike, priča otkriva i dublje slojeve koji se odnose na uslove rada i pritiske, ucene i strahove, Šenon smatra da bi pravi holivudski zaplet u kome glavni lik besmisleno gubi glavu, okupio zajednicu da zauzme stav.

"Zato te pitam Holivude, da li je ljudski život dovoljno vredan da se u ovom momentu bar preispita situacija?... Dvadeset osam godina pošto sam izgubila brata, Brandona Lija, u vrlo sličnoj situaciji -  koja je omogućila prave metke na filmskom setu i koja je glumce pretvorila u agente smrti - konačno sam mentalno i emocionalno sposobna da podignem svoj glas", dodala je Šenon, postavljajući pitanja:

"Možemo li od glumaca zahtevati obaveznu obuku pre nego što uzmu u ruke pištolj na filmskom setu? Da li osoba zadužena za bezbednost na filmskom setu može biti ujedno i osoba zadužena za to da produkcija `teče` po planu i u skladu sa budžetom? Može li se od iskusnog i kompetentnog stručnjaka za bezbednost oružja zahtevati da bude na snimanju svaki put kada se koristi bilo koje scensko oružje? I možemo li razmisliti i o tome da se konačno udaljimo od upotrebe oružja na setovima?"

U pismu potom Šenon navodi i mogućnosti koje pruža savremena tehnologija, te podseća da Holivudu ne bi bilo prvi put niti strano "stvaranje magije".

"Mislim da su životi Džona Erika Heksama, Brendona Lija i Haline Hačins vredni razmatranja.
Hajde da završimo ovu dramu s porukom da se zajednica udružila kako bi donela promene i da više nikada neće doći do povrede ili smrti prouzrokovane upotrebom oružja u Holivudu. Kraj. Jer apsolutno niko ne želi prava na rimejk ove tragedije", zaključila je u pismu Šenon, zahvaljujući se i verenici Brendona Lija, Elizi Haton, kao i supervizoru zaduženom za vizuelne efekte Stefanu Flitu i drugima koji se zalažu za neophodne promene.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura