Aktuelno iz kulture

Osnovana stipendija za žene u kinematografiji sa imenom Halina Hačins

Komentari

Autor: Variety, Euronews Srbija

24/10/2021

-

18:31

Osnovana stipendija za žene u kinematografiji sa imenom Halina Hačins
Osnovana stipendija za žene u kinematografiji sa imenom Halina Hačins - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki filmski institut ustanovio je stipendiju za žene u kinematografiju, u znak sećanja na tragično preminulu direktorku fotografije Halinu Hačins. 

"Obećavamo da ćemo se zalagati za to da Halina Hačins nastavi da živi kroz sve one koji nastoje da ostvare svoje snove", navodi se u saopštenju, u kom se ističe i to da svi oni koji su u mogućnosti i to žele, mogu donirati fondu čiji je cilj "da pomogne ženama u kinematografiji da izgrade održive karijere u filmskom biznisu".
 
Vest o osnivanju fonda s imenom Haline Hačins pozdravio je i njen superug, Metju Hačins koji se na društvenoj mreži zahvalio svim prijateljima i kolegama Haline, koji su ustanovili stipendiju u njenu čast i zamilio i sam da se donira fondu koji će podržavati ambiciozne žene u kinematogarafiji.

Prethodno je na društvenoj mreži, Hačin zamolio medije za privatnost dok je porodica u žalosti.

"Halina nas je sve inspirisala svojom strašću i vizijom, a njeno nasleđe je toliko značajno da se ne može opisati rečima. Naš gubitak je ogroman... Hvala svima koji dele njene fotografije i priče o njoj", napisao je Metju.

Bliska prijateljica Haline, reditelj i pisac Olja Oparina, za Variety je ispričala kako su se njih dve upoznale tokom studija, na časovima filmske režije na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu. 

"Pre 11 godina smo se preselile u Holivud. Bile smo prva generacija imigranata iz Ukrajine i Rusije, koje nisu poznavale nijednu osobu u filmskoj industriji. Umesto da tražimo od drugih mesto za njihovim stolom, oduličile smo da same izgadimo mesto za sebe. Dok smo završavale magistaruru, počele smo da pronalazimo `naše pleme` - grupu pisaca, producenata i članova filmskih ekipa, koji su nam postali poput surogat porodice", kazala je Oparina.

Sa Halinom je uradila mnogo projekata, što kratkih što dugometražnih filmova, između ostalog radile su zajedno 2017. godine na ostvarenju "Snowbound".

"Bez obzira na obim projekta, Halina je uvek u svaki od njih unosila svu svoju strast i veštinu. Njena jasna vizija i jedinstven glas, ali i njena neutaćiva žeđ za sticanjem znanja u poslu izdvojili su je od svih nas drugih direktora fotografije. Bila je inspiracija i uzor za sve koji su imali sreću da rade sa njom", kazala je Oparina. 

Najbolja prijateljica Haline, na Instagramu je objavila potresne oproštajne reči.

"Bol je nepodnošljiv, i ništa ne može popuniti prazninu koja je nastala odlaskom moje voljene Haline, koja je uvek bila podrška i puna razumevanja. Ona je bila uvek za mene, i u dobrim i u lošim vremenima", napisala je Oparina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olia Oparina (@olia_oparina)

Halina je, kako je istakla njena prijateljica, itekako znala koliko je teško ženama da se izbore za svoje parče "holivudskog hleba" i s kakvim sve preprekama se suočavaju u toj najvećoj industriji zabave. Stoga se, kako je Oparina dodala, Halina i tokom svoje karijere zalagala za bolji položaj i tretman žena u filmskoj industriji.

Podsetimo, Halina je rođena u Ukrajini, a odrastala je u sovjetskoj vojnoj bazi u Arktičkom krugu. Školovala se na Nacionalnom univerzitetu u Kijevu, gde je stekla diplomu novinara, a potom je i počela da radi kao istraživački novinar na britanskim dokumentarnim produkcijama.

Pošto se preselila u Los Anđeles, stekla je diplomu Američkog intituta za film i od 2018. bila je angažovana u kompaniji "21st Century Fox Dp". Zvezdom u usponu proglašena je 2019, od strane časopisa American Cinematographer, a od filmova sa većim budžetom na kojima je radila izdvaja se akciono ostvarenje iz 2020. "Archemy".

Preminula je 21. oktobra u 42. godini, pošto je podleglama povredama zadobijenim na snimanju filma "Rust" u Novom Meksiku, kada je glumac Alek Boldvin pucao iz scenskog pištolja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura