Fokus

Zvanični zapisnik: Boldvinu rečeno da je pištolj bezbedan; uoči tragedije snimatelji dali otkaz zbog loših uslova rada

Komentari

Autor: Deadline, BBC, Tanjug

23/10/2021

-

08:18

Zvanični zapisnik: Boldvinu rečeno da je pištolj bezbedan; uoči tragedije snimatelji dali otkaz zbog loših uslova rada
Zvanični zapisnik: Boldvinu rečeno da je pištolj bezbedan; uoči tragedije snimatelji dali otkaz zbog loših uslova rada - Copyright proimedia, Tanjug AP/Jim Weber, Roberto E. Rosales

veličina teksta

Aa Aa

Pištolj iz kojeg je čuveni holivudski glumac Alek Boldvin ispalio metak tokom snimanja i usmrtio direktorku fotografije Halinu Hačins, predao mu je pomoćnik reditelja koji mu je rekao da je "oružje bezbedno", navodi se u zapisniku istražnog suda, prenosi BBC.

Pomoćnik reditelja Dejv Hals (Dave Halls, koji je radio i na filmovima kao što su "Fargo" i "Matrix") nije znao da je rekvizit napunjen bojevom municijom i pre snimanja scene za film "Rust" (Rđa) je potvrdio da je pištolj prazan uzviknuvši "hladan pištolj", stoji u zapisniku, a prenosi i Dedaline.

Boldvin je u sceni, koja se snimala u drvenoj crkvi, naciljao pištoljem prema kameri i povukao okidač. Snimateljka Halina Hačins smrtno je pogođena u grudi, a reditelj Džoel Souza, koji je stajao iza nje, ranjen je, potom prebačen kolima hitne pomoći do bolnice gde mu je ukazana pomoć zbog povrede ramena i on je nekoliko sati kasnije pušten iz bolnice.

Kako prenose ugledni američki mediji, supervizor za scenario, Mejmi Mičel, izjavila je da je stajala pored Hačins kada se desila pucanjava.

"Otrčala sam da pozovem 911 i kazala da pošalu sve, svu pomoć", kazala je Mičel, dodajući da je Hačins bila izvanredna žena koja je bila tek na početku svoje karijere.

U zvaničnom zapisniku se navodi da je Boldvinova krvava odeća uzeta kao dokazni materijal zajedno sa pištoljem, a policija je iz fundusa filmske ekipe uzela svu municiju i svo oružje.

Portparol kancelarije šerifa okruga Santa Fe je za Deadline potrvdio da je zatražen nalog za pretres celog seta, kako bi se eventualno pronašli dokazi i pregledali svi snimci koji bi eventualno pomogli u istrazi.

"Ovaj slučaj je još uvek u preliminarnom stanju istrage", rekla je prvi okružni tužilac Okružnog suda Meri Karmak Altvajas, dodajući da u potpunosti sarađuju sa policijom i da je još rano govoriti o mogućem podnešenju krivičnih i drugih prijava.

Portparol šerifa u Santa Feu ponovio je da su detektivi na setu, te da prikupljaju i dalje informacije i dokaze, a da ni protiv Boldvina nije podignuta hitna optužnica i da mu je dozvoljeno da putuje.

"On je slobodan čovek", rekao je portparol Huan Rios.

Među rekvizitima ima i naoružanja koje uopšte ne može da ispaljuje metke (jer je izvađena udarna igla), ali na snimanjima se koristi i pravo naoružanje koje se puni tzv. ćorcima.

Iako do sada nije poznato koji je tačno tip oružja korišćen na snimanju filma "Rast", u jučerašnjoj izjavi nadležnih u Novom Meksiku navodi se da je pomoćnik reditelja filma samo dograbio jedan od tri pištolja koje je oružar stavio na sto, odneo ga Aleku Boldvinu i uzviknuo "hladan pištolj", što znači da u oružju nije bilo municije i može da se koristi za snimanje scene, preneo je Rojters.

Kako se navodi, zadužena za oružje na setu je Hana Gutjerez Rid (Hannah Gutierrez Reed), kojoj je "Rust" drugi veliki projekat u kom učestvuje. Nedavno je završila snimanje filma "The Old Way" u kom igra Nikolas Kejdž, i bio je to prvi projekat na kom je bila zadužena kao glavni oružar.

Kako je u jednom podkastu izjavila, nije bila sigurna da li je dovoljno spremna da prihvati tako odgovoran zadatak, ali je rad na "The Old Way" protekao izuzetno glatko. Tada je podsetila i na to da je ceo život bila okružena oružjem, budući da je njen otac legendarni holivudski oružar Til Rid (Thella Reeda) koji ju je od malih nogu učio poslu, te da je za nju bilo "prirodno" da krene u posao oružara.

Policijska istraga se nastavlja i za sada niko nije optužen niti imenovan kao glavni krivac za tragediju.

Problemi na snimanju i otkazi pre tragedije

Kako prenose ugledni američki mediji, na snimanju je i pre ove tragedije bilo problema, između ostalog pominju se i incidenti sa oružjem i korišćenje pravih metaka, a što se dešavalo i samo nekoliko dana pre tragedije koja se desila u četvrtak, 21. oktobra.

A samo nekoliko sati pre nego što će Boldvin uzeti u ruke pištolj i povući okidač na snimanju, piše Deadline, sedam snimatelja je spakovalo svoje stvari i napustilo posao ogorčeni zbog loših uslova za rad na setu u Santa Feu, navodeći pri tome širok spektar primedbi - od neisplećenih zarada preko nepoštovanja propisanih i neophodnih epidemioloških mera do slabe kontrole bezbednosti oružja. 

"U pismu ostavke naveli smo razloge za taj potez, od toga što nam je kasnila plata tri nedelje, smeštaja daleko od seta (umesto da budu smešteni u holetu u Santa Feu, svakog dana su morali da se voze od Albukerkija do filmske lokacije - što je oko 80 kilometara), do toga da se nisu poštovale epidemiološke mere protiv koronavirusa. Povrh svega, nisu se poštovale ni bezbednosne procedure oko oružja", naveli su članovi ekipe koji su napustili set samo nekoliko sati pre tragedije, a prenosi pomenuti Deadline.

S druge strane, predstavnik produkcije za Deadline je izjavio da je bezbezdnost ekipe njihov glavni prioritet, te da ranije zvanično nisu dobili nijednu primedbu koja se odnosi na loše uslove i nepoštovanje bezbednosti na setu i da će sada sigurno sprovesti i internu istragu. Takođe, iz produkcije ističu da će i dalje nastaviti da sarađuju sa vlastima Santa Fea kako bi se do kraja rasvetlele okolnosti koje su dovele do smrti Hačins i ranjavanja Souza.

Boldvin: Srce mi je slomljeno

U prvoj izjavi nakon tragedije koja se dogodila na snimanju vestern filma "Rust", Boldvin je na društvenoj mreži poručio da "ne postoje reči kojima bi mogao da opiše šok i tugu nakon ovakve tragedije" i da u potpunosti sarađuje sa istražnim organima, kako bi se utvrdilo kako je došlo do incidenta.

"Ne postoje reči kojima bih mogao da opišem svoj šok i tugu zbog tragične nesreće koja je odnela život Halini Hačins, supruzi, majci i našoj koleginici kojoj se duboko divimo. U potpunosti sarađujem sa policijom na rešavanju toga kako je došlo do ove tragedije i u kontaktu sam sa njenim suprugom, pružam podršku i njemu i njegovoj porodici", objavio je Boldvin na Tviteru i nastavio:

"Srce mi je slomljeno zbog njenog muža, njihovog sina i svih koji su poznavali i voleli Halinu."

Šta je radnja "Rđe"

Boldvin u filmu "Rust" (Rđa) tumači Harlanda Rasta, dedu-odmetnika koji sa svojim unukom beži. Unuk je, naime, osuđen na vešanje zbog ubistva lokalnog rančera, ali ga iz zatvora "spasava" Rast i oni su primorani da beže put Kanzasa. Dedu i unuka jure ne samo američki maršal Vud Helm, već i ozloglašeni lovac na glave. U glumačkom timu su bili i Džensen Akles, Trevis Fimel, Bredu Nun i Frensis Fišer, koja je juče prva na svom Tviter nalogu potvrdila da je ranjeni reditelj pušten iz bolnice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet