Aktuelno iz kulture

Deset najekstremnijih filmskih lokacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

06/11/2021

-

19:38

Deset najekstremnijih filmskih lokacija
Deset najekstremnijih filmskih lokacija - Copyright YouTube/Universal Pictures UK, Warner Bros. Pictures, 20th Century Studios, StudiocanalUK

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je ruski tim filmadžija otputovao na Međunarodnu svemirsku stanicu da tamo snima novo ostvarenje, više ni nebo nije granica za odabir filmskih lokacija.

Iako je svemir verovatno najekstremnije mesto za postavljanje filmskog seta, producenti su umeli da odaberu i mnoga druga neobična i vrlo opasna mesta za snimanje svojih ostvarenja - od ledenih glečera na krajnjem severu planete, do vrelih pustinja.

Ovo su neke od njih:

Reka Bumbungan, Filipini ("Apokalipsa danas")

Neke od scena filma "Apokalipsa danas" iz 1979. godine snimane su na Bumbungan reci. Pored komaraca i drugih krvožednih insekata, produkcija je morala da se suoči sa razornim tajfunom koji je pogodio Filipine samo dva meseca nakon početka snimanja.

Američka vojska nije želela da im pomogne da se film realizuje, a kružile su glasine i da su ih odbile vlade Australije i Filipina, jer se smatralo da film na negativan način prikazuje ulogu Amerike u Vijetnamskom ratu.

Pored svega toga, jedan od glavnih glumaca u filmu Martin Šin doživeo je srčani udar tokom snimanja, a to je kasnije pripisao stresu. Kako bi sprečio da osiguravajuće kuće zaustave snimanje, rekao je da je imao toplotni udar.

Rio Olivija, Argentina ("Povratnik")

Leonardo Dikaprio je više puta izjavljivao da je najteži projekat na kom je ikada radio bio film "Povratnik" (The Revenant) iz 2015. godine koji je uglavnom sniman na teritoriji Montane, Južne Dakote i Alberte u Kanadi. Međutim, kulminacija filma snimana je na lokaciji u blizini Rio Olivije, ledenog regiona Ognjena zemlja u Argentini.

Za razliku od naziva, temperature na ovom arhipelagu na krajnjem jugu Južne Amerike retko prelaze devet stepeni Celzijsove skale, a sneg ponekad pada čak i leti.

Zapravo, poslednje scene filma trebalo je da budu snimane u Alberti, jer su zahtevale velike količine snega, ali baš u tom periodu snega u tom delu Kanade nije bilo baš nigde. U poslednjem trenutku, produkcija se premestila na Ognjenu zemlju.

Majklova stena, Irska ("Ratovi zvezda: Buđenje sile")

Majklova stena, poznata i kao Velika stena, je jedno od dva strma kamena ostrva u Atlantiku, oko 12 km od obale pokrajine Keri u jugozapanoj Irskoj i nikada nije bilo trajno naseljeno. Na njoj je u 7. veku osnovan gelski manastir i ostrvo je bilo središte irskih monaha punih 600 godina.

Manastir koji se nalazi na vrhu ostrvske stene, visine 230 metara, upisan je 1996. godine na Uneskov spisak mesta Svetske baštinekao najnepristupačniji manastir u Evropi. Upravo u njemu snimane su ključne scene iz filmova "Ratovi zvezda": "Buđenje sile" i "Poslednji džedaji".

Naime, do terasastog manastira se može doći samo preko tri strma stepeništa uklesana u stene, a zbog opasnog terena, samo ključni trenuci su snimani baš na Majklovoj steni, dok su ostale scene iz "džedajskog skrovišta" snimane na drugim lokalitetima u Irskoj.

Pustinja Namib, Namibija ("Pobesneli Maks: Auto-put besa")

Snimanje filma "Pobesneli Maks: Auto-put besa" zahtevalo je da cela filmska ekipa provede gotovo pola godine u negostoljubivim bespućima pustinje Namib - od vrelina tokom dana do ekstremne hladnoće tokom noći, a često su morali da izdrže i udare peščanih oluja.

U prvom delu snimanja, čak tri meseca nisu napustili pustinju, a to je počelo da utiče i na odnose među članovima ekipe. Poznato je da su odnosi između Šarliz Teron i Toma Hardija, zvezda ovog filma, bili vrlo napeti, a glumci su to kasnije pripisali upravo teškim uslovima s kojima su se suočavali.

Persel planine, Kanada ("Živi")

Teška i istinita priča o preživelim putnicima aviona koji se srušio na Andima i koji su preduzeli ekstremne korake kako bi opstali na temperaturama ispod nule, ekranizovana je 1993. u filmu "Živi" (Alive).

Reditelj je, međutim, odabrao Persel planine u Kanadi za snimanje scena, a ekipa je provela više od četiri meseca na nadmorskoj visini od preko 3.000 metara.

Većina uključenih u ovu produkciju, među kojima su reditelj Frenk Maršal i glumci Itan Hok i Džoš Hamilton, smatraju ovaj film najtežim projektom koji su ikada radili.

Iako Persel planine nisu udaljene od civilizacije, do lokacije na kojoj je film sniman, može se doći samo vazdušnim putem, a u blizini se nalaze samo dve planinske kolibe i ništa više.

Atlantski okean, Sjedinjene Američke Države ("Ajkula")

Film "Ajkula" (1975) uglavnom je sniman na lokaciji nadomak Martinih Vinograda u Masačusetsu, a scene na otvorenom moru bile su noćna mora za produkciju, jer je neprestano postojala opasnost od uništavanja izuzetno skupe opreme.

Jedna od ajkula-robota koje je Stiven Spilberg osmislio potonula je na dno okeana, a još dve su potpuno propale tokom snimanja. Sve teškoće učinile su "Ajkulu" jednim od najskupljih projekata snimljenih do tada, a pored toga, Spilberga je koštala mnogo živaca.

Bedvoter basen, Sjedinjene Američke Države ("Pohlepa")

Nemi film "Pohlepa" iz 1924. godine jedan je od retkih filmova iz rane istorije kinematografije, koji je u potpunosti sniman u Dolini Smrti. Ekipa filma morala je da provede dva pakleno vrela meseca u kalifornijskoj pustinji.

Lokalne novine tada su pisale o uslovima snimanju: "Temperatura je bila 54 stepena Celzijusa u debelom hladu, a toplota koju je isijavao vreli pustinjski pesak bila je toliko jaka, da su pantalone postajale vrele, pa su muškarci morali da podvezuju noge zavojima, kako im nogavice ne bi dodirivale kožu".

Bazni kamp na Everestu, Nepal ("Everest")

Produkcija filma "Everest" morala je da pribavi posebnu dozvolu Vlade Nepala za snimanje kod baznog kampa kod najvišeg vrha Himalaja. Međutim, dok je u aprilu 2014. druga ekipa završavala snimanje kod Baznog kampa II, u lavini je stradalo 16 njihovih vodiča, koji su se probijali do njihove lokacije kako bi im dostavili hranu i opremu.

Kasnije je o tom, najsmrtonosnijem danu na Everestu, snimljen dokumentarac "Šerpas" koji je prikazivan na National Geographic.

Pacifički grebenski put, Sjedinjene Američke Države ("Divljina")

Biografska drama "Divljina" (2014) snimana je uglavnom na Pacifičkoj grebenskoj stazi, dugom, nepristupačnom putu koji vijuga kroz tri američke države i dodiruje čak i Britansku Kolumbiju u Kanadi.

Ovo je jedna od najizazovnijih pešačkih staza na svetu kojom je išla i glavna glumica u "Divljini" - Riz Viderspun.

Ona je kasnije izjavila da se pre tog projekta podvrgla terapiji hipnozom, jer je imala česte napade panike. Viderspun u tom filmu igra Šeril Strejd, koja nakon razvoda i smrti majke počinje da koristi heroin, a zatim odlučuje da u 26. godini života, bez ikakvog prethodnog iskustva, prepešači Pacifički grebenski put.

Finse, Norveška ("Ratovi zvezda: Imperija uzvraća udarac")

Veliki glečer Hardanger u blizini mesta Finse u Norveškoj "glumio" je ledenu planetu Hot u filmu "Ratovi zvezda: Imperija uzvraća udarac".

Vreme snimanja poklopilo se sa jednom od najgorih snežnih oluja koje su pogodile tu oblast u proteklom veku, a temperature su varirale od -32 do -39 stepeni Celzijusa. Bilo je toliko hladno, da su kamere prestajale da rade, a filmska traka postajala krta.

Budući da je nedugo pošto su na set doputovali Mark Hamil i Keri Fišer, serija snežnih oluja potpuno odsekla Finse od ostatka Norveške, u scenama borbi pobunjeničke trupe igrali su norveški planinski spasioci, koji su vrlo slabo govorili engleski.

Komentari (1)

Ana

08.11.2021 11:44

Da napomenem i film Vernera Hercoga - Fickaraldo. Dokumentarac "Breme snova" (Burden of dreams) prikazuje samo deo nevolja koje su snašle filmsku ekipu u dubini peruanske džungle.

Kultura