Aktuelno iz kulture

Deset neuspešnih rimejkova: "Reciklirane" ideje koje niko nije hteo da gleda

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

30/10/2021

-

08:23

Deset neuspešnih rimejkova: "Reciklirane" ideje koje niko nije hteo da gleda
Deset neuspešnih rimejkova: "Reciklirane" ideje koje niko nije hteo da gleda - Copyright Prinstscreen YouTube/Movie Coverage, Dead Meat, Sony Pictures Entertainment, Movieclips Trailers

veličina teksta

Aa Aa

Svakog oktobra Holivud lansira rimejkove poznatih horora, u susret prazniku Noći veštica, a ovog puta rekorde obara "Helloween Kills", nastavak čuvene franšize u kom ponovo imamo priliku da vidimo Džejmi Li Kertis.

Dvanaesta verzija "Noći veštica" uspela je, na iznenađenje mnogih, da zaradi 43,2 miliona evra tokom prve nedelje prikazivanja, što je jedan od najboljh rezultata od ukidanja pandemijskih restrikcija, a to je i dokaz da pojedini rimejkovi odgovaraju savremenoj publici.

Ipak, filmska i televizijska industrija ušla je u fazu, kako ističu stučnjaci, prezasićenja rimejkovima u ovom veku. Produkcijske kuće pak misle da su pronašle dobar recept, jer - s jedne strane, smanjuju troškove, a s druge, računaju na staru publiku, pa beskrajno "osvežavaju" stare ideje. Po svemu sudeći, trend će se nastaviti, jer je, pre svega, vrlo isplativ za producente. 

O uspešnim rimejkovima, koji su u nekim aspektima čak zasenili originale, već smo pisali ovde, a sada vam predstavljamo jednu od mogućih listi sa deset mnogo manje uspešnih "recikliranih" filmskih ideja.

1. "Talasi sudbine" (2002)

"Talasi sudbine" je italijanski klasik iz 1974. godine koji je bio vrlo popularan i na Zapadu. Novi život želela je da mu udahne "kraljica popa" Madona zaigravši u glavnoj ulozi koju je u originalu tumačila Lina Vertmuler. Taj rimejk iz 2002. režirao je tadašnji Madonin suprug Gaj Riči, ali je film dobio vrlo negativne ocene kritike i javnosti. 

Iako budžet nije bio veliki (iznosio je oko 10 miliona dolara), a film imao veliku zvezdu u glavnoj ulozi, na blagajnama se pokazao kao čist promašaj, zaradivši svega oko milion dolara u celom svetu.

2. "Space Jam 2" (2021)

Originalni "Basket u svemiru" iz 1996. bio je veliki bioskopski hit, ali je tokom ove godine zbog lošeg marketinga i upitnog odabira glumaca, kao i neobične odluke produkcije da "deseksualizuje lik Zečice Lole", rimejk omanuo u pokušaju da "udari" na nostalgiju publike koja je devedesetih volela ovaj film.

Iako je Zečicu Lolu igrala velika zvezda - Zendaja, a Majkla Džeksona u glavnoj ulozi zamenio izuzetno popularan košarkaš Lebron Džejms, to nije bilo dovoljno da se ovo ostvarenje smatra uspešnim. Osim toga, kompjuterski generisani likovi Patka Dače i Duška Dugouška, umesto dvodimenzionalnih crteža na koje smo navikli, više su odmogli ovom filmu, nego što su mu doprineli.

3. "Strava u Ulici brestova" (2010)

Jedna od najpoznatijih horor franšiza u istoriji kinematografije - "Strava u Ulici brestova" koja je svetu predstavila čuvejnog zlikovca Fredija Krugera i označila početak zlatne ere horora. Međutim, najnoviji nastavak sage doneli su mnogo toga što obožavaoci franšize svakako nisu tražili, poput preterano komplikovane priče, izobilja specijalnih efekata i izmena u samom Fredijevom liku. 

U originalnom ostvarenju reditelja Vesa Krejvena, bilo je nešto šaljivo u Krugerovom liku i bilo je očigledno da su njegovi postupci potpuno sumanuti u kontekstu stvarnog sveta. Međutim, u rimejku, on je postao pedofil, što je potpuno izokrenulo naglavačke postavku njegovih prethodnika.

Uprkos lošim ocenama kritike, film je zaradio preko 63 miliona dolara u američkim i 117 miliona dolara u bioskopima širom sveta, što ga je učinilo najprofitabilnijim nastavkom te franšize.

4. "Isterivači duhova" (2016)

Hit komedija iz 1984. dobila je potpuno novu premisu u rimejku iz 2016. Umesto poznatih glavnih likova, stigla je ženska postava, koju čak ni poznata imena glumica nisu spasila kritike. 

Nedovoljno maštovit scenario na kraju je protraćio priliku da zablista talenat Melise Mekarti i zvezda emisije "Saturday Night Live" Kristen Vig i Kejt Mekinon.

5. "Mumija" (2017)

Originalna franšiza "Mumija" započeta je davnih tridesetih godina i opstajala i u četrdesetim i pedesetim, a doživela je i jedan uspešan rimejk 1999. kada je u glavnoj ulozi igrao Brendan Frejzer.

Međutim, 2017. ni Tom Kruz i Rasel Krou u glavnim ulogama nisu mogli da spasu studio gubitka od čak 95 miliona dolara. 

6. "Totalni opoziv" (2012)

"Totalni opoziv" Pola Verhovena iz 1990. godine jedan je od najskupljih filmova tog vremena, ali specijalni efekti korišteni u njemu su s početkom novog veka postali potpuno prevaziđeni. 

Tehnološki napredak je trebalo da bude očigledan u verziji Lena Vajsmana iz 2012. ali čak ni superiorni vizuelni efekti ni izvanredna gluma Kolina Farela, nisu mogli da isprave negativan utisak koji je ostavljao slab scenario i potpuno odsustvo zdravog humora.

7. "Ben Hur" (2016)

Ambiciozni reditelj Timur Bekmambetov smatrao je da je publika spremna za osveženu verziju holivudskog klasika iz 1959. ali se kasnije gorko pokajao. 

Loši specijalni efekti i izostanak stvarnog poboljšanja u odnosu na original, doveli su do brojnih negativnih ocena kritike, što se odrazilo i na blagajnu. Na kraju je produkcijska kuća MGM bila u velikom gubitku nakon ovog ostvarenja.

8. "Put oko sveta za 80 dana" (2004)

Megalomanska zamisao Diznija da pruži novi osvrt na film "Put oko sveta za 80 dana" iz 1956. nije se isplatila tom studiju.

Novo čitanje romana Žila Verna sa Džekijem Čenom u glavnoj ulozi donelo je zaradu na blagajnama od 72,1 miliona dolara, što možda ne deluje toliko loše, ali je u film zapravo uloženo impresivnih 110 miliona. 

Kritičari su mu zamerali prevelika odstupanja od romana na kom je zasnovan, a Los Anđeles Tajms nazvao ga je jednim od "najskupljih bioskopskih promašaja".

9. "Psiho" (1998)

Reditelj Gas Van Sant smatrao je da može dati svoj pečat hororu Alfreda Hičkoka "Psiho" iz 1960. koji važi za jedan od najboljih ostvarenja tog legendarnog kinematografa.

Odlučio je da iz kadra u kadar pruža novi prikaz Hičkokovog hita, unevši samo nekoliko manjih izmena.

Promene koje je uneo u ovaj filmski klasik nisu bile dočekane s dobrodošlicom, a kritičari i publika pitali su se koja je svrha tog eksperimenta. Očekivano, ni rezultati na blagajnama nisu bili impresivni i film je zapravo doneo samo gubitke svojim tvorcima.

10. "Pusti me unutra" (2010)

Nije postojao ni jedan razlog da se samo dve godine kasnije napravi rimejk švedskog horora iz 2008. sem da se udovolji publici sa engleskog govornog područja koja ne voli titlovane filmove.

Iako je film u režiji Meta Rivsa dobio pozitivne kritike zbog izvanredne glume mladih Kodija Smita Mekfija i Kloi Grejs Morec, publika nije bila fascinirana. Film je zaradio samo 12,1 milion dolara na američkom tržištu, što je bila najniža zarada nekog velikog studija u 2010. godini. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura