Aktuelno iz kulture

Deset najboljih muzičkih dokumentaraca svih vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

12/10/2021

-

07:06

Deset najboljih muzičkih dokumentaraca svih vremena
Deset najboljih muzičkih dokumentaraca svih vremena - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih nekoliko godina snimljeni su brojni dokumentarci o životu poznatih muzičara, a najavljeni su i novi, među kojima je i film o Selin Dion. 

Međutim, i u bližoj i u daljoj prošlosti postoji izobilje vrednih filmova o muzici, ali i životu pod svetlima reflektora, koji bi trebalo da se nađu u kolekciji svakog pravog ljubitelja dokumentaraca. 

Mi vam predstavljamo deset takvih:

1. "20.000 dana na Zemlji" (2014)

Dokumentarac Ijana Forsita i Džejn Polard dobio je dve nagrade na Sandens festivalu 2014. On prikazuje izmišljeni dan u životu Nika Kejva, dok je radio na albumu "Push the Sky Away" iz 2013. godine.

Od insceniranih terapijskih seansi, snimanja u studiju do nastupa - reč je o konstruktu koji istovremeno prikazuje Kejvov život, onako kako on želi da ga vidimo, a da pritom ne gubi na umetničkoj snazi.

2. "Ejmi" (2015)

Ejmi Vajnhaus umrla je od trovanja alkoholom u julu 2011. godine u 27. godini života i od tada je snimljeno nekoliko dokumentaraca o njenom životu, ali nijedan kao što "Ejmi" iz 2015. godine.

Izvanredni talenat britanske pevačice često je tokom njene karijere bio u senci njenih problematičnih javnih nastupa zbog bolesti zavisnosti, ali u Oskarom nagrađenom dokumentarnom filmu reditelja Asifa Kapadije vidimo i njene početke i to snimljene kućnom kamerom, kada je kao tinejdžerka počela da pokazuje svoje pevačke sposobnosti i ljubav prema muzici. 

Ejmini roditelji u početku su podržavali snimanje filma i ustupili reditelju brojne privatne snimke i fotografije, ali su bili nezadovoljni konačnim rezultatom tvrdeći da su njeni problemi sa alkoholom i narkoticima suviše akcentovani u ovom filmu.

3. "Bob Dilan: Ne osvrći se" (1967)

Dokumentarac Dona Penebejkera o čuvenoj Dilanovoj turneji "Electric Judas" iz 1965. postavio je standarde rok dokumenarnog filma. Film prikazuje transformaciju muzičara od mirnog i pristojnog marginalca sa folk scene u jednu od najvažnijih figura kulturološkog mejnstrima.

Film je sniman kamerom bez stativa i prikazuje čak i netrpeljivu i nervoznu stranu Dilana, koji je daleko od savršene ličnosti. Ovaj film Britanski filmski institut proglasio je za jedan od najboljih dokumentarnih filmova svih vremena.

4. "Buena Vista Social Club" (1999)

Buena Vista Social Club projekat je izdavačke kuće World Circuit, na čijem je čelu bio gitarista Raj Koder koji je okupio penzionisane muzičare s Kube da snime album nazvan prema nazivu nekada popularnog kluba u Havani četrdesetih godina prošlog veka.

Film prikazuje neke delove procesa snimanja albuma, ali i koncerte koje su održali u Amsterdamu i Njujorku. Protagonisti nas vode kroz Kubu iz prošlih vremena, govoreći o svom životu i političkim i kulturološkim razlikama između te ostrvske zemlje i ostatka sveta.

5. "Džordž Harison: Život u materijalnom svetu" (2011)

Film koji traje tri i po sata Martin Skorseze snimao je punih pet godina, pokušavajući da sastavi celokupan prikaz života i dela jednog od Bitlsa Džordža Harisona.

U njemu su i ostali članovi legendarne grupe, kao i Erik Klepton i druga velika imena na koje je uticao legendarni muzičar.

6. "Madona: Istina ili izazov" (1991)

Godinu dana nakon što je skandalizovala svet svojom turnejom "Blonde Ambition", koja je u Italiji zabranjena na zahtev pape, objavljen je dokumentarac Aleka Kešišijana o životu velike zvezde iza kulisa.

Sniman u crno-beloj tehnici, ovaj film prikazuje i njene živopisne nastupe i koreografije u boji i predstavlja začetak rijaliti televizije o životu poznatih.

7. "Potraga za Šećernim čovekom" (2012)

Siksto Rodrigez je građevinski radnik iz predgrađa Detroita koji je šezdesetih godina na kratko vreme uplovio u svet muzike i snimio dva albuma. Pošto nije uspeo da dopre do šire publike, vratio se fizičkom poslu.

Sticajem okolnosti, godinama kasnije, neko je doneo Rodrigezove albume u Južnoafričku Republiku, u kojoj je u to vreme vladao aparthejd. Albumi su se vrteli na nekim žurkama, gde ih je čuo voditelj popularne lokalne radio stanice i počeo da ih pušta u svojim emisijama. Muzika građevinskog radnika ubrzo je postala glas boraca protiv tamošnjeg režima, a njegovo ime dobija kultni status. Međutim, niko od njegovih velikih obožavalaca nije znao gde je ni šta je s njim, dok jedan novinar nije krenuo u potragu, saznavši da je Rodrigez i dalje živ. Dokumentarac "Potraga za Šećernim čovekom" nagrađen je Oskarom, i govori o muzičkoj zvezdi, koja je prekasno saznala za svoju popularnost.  

8. "Vudstok" (1970)

Dokumentarac "Vudstok" ključno je "štivo" za sve ljubitelje rokenrola. To nije samo beleška o kontrakulturnom pokretu šezdesetih, nego i blisko svedočanstvo o celoj epohi, koje uključuje izvođenja nekih od najvećih muzičkih imena u istoriji.

Film vodi gledaoce kroz trodnevni festival u istoimenom gradiću u Americi i podjednako prati dešavanja u publici, kao i na sceni i iza nje, a nagrađen je brojnim nagradama, uključujući i Oskara.

9. "20 stopa do zvezda" (2013)

Reditelj Morgan Nevil snimio je odu pratećim vokalima velikih muzičara, bez kojih njihova muzika ne bi bila ono što je, ali čija imena retko ko zna. 

Njegov dokumentarac takođe prikazuje drugu stranu muzičke industrije i preispituje način na koji se ona odnosi, naročito prema ženama. 

10. "Elvis: That’s the Way It Is" (1970)

Krajem šezdesetih Elvis je konačno odustao od snimanja filmova i vratio se muzici, postavši jedan od najplaćenijih izvođača u Las Vegasu. Ovaj film prikazuje ga kao kralja rokenrola, ali s obe noge na zemlji, opuštenijeg, zabavnijeg i beskrajno talentovanog.

Reditelj filma Denis Sanders koristio je materijal sa samo šest njegovih nastupa iz 1970. godine, iako je Elvis proveo čak pet godina kao rezidencijalni izvođač jednog velikog hotela, ali tih šest koncerata bilo je više nego dovoljno da predstavi velikog muzičara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura