Aktuelno iz kulture

Nakon pola veka ateizma i komunizma, hrišćanstvo je tu, da ostane: "Nebesa" 17. novembra premijerno u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/11/2021

-

13:35

Nakon pola veka ateizma i komunizma, hrišćanstvo je tu, da ostane: "Nebesa" 17. novembra premijerno u Beogradu
Nakon pola veka ateizma i komunizma, hrišćanstvo je tu, da ostane: "Nebesa" 17. novembra premijerno u Beogradu - Copyright MCF MegaComFilm/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Neobična filmska alegorija sa elementima crne komedije "Nebesa", reditelja brojnih kultnih filmova Srđana Dragojevića, nakon svetske premijere na festivalu u Lokarnu, biće premijerno prikazana 17. novembra u Beogradu, u bioskopu Cineplexx Galerija od 19 sati i Kombank dvorani od 20 časova.

"Nakon pola veka ateizma i komunizma, hrišćanstvo je tu, da ostane!", navodi se na plakatu za ostvarenje "Nebesa", koje stiže u domaće bioskope.

MCF MegaComFilm/Promo

 

U pitanju je provokativna filmska priča koja se bavi izazovima hrišćanstva u post-socijalističkom društvu, ispričana u tri poglavlja, tokom tri dekade savremene istorije. Kroz priče smeštene u 1993, 2001. i 2026. godinu, pratimo šest glavnih junaka čije su sudbine određene "Božjim čudima" koja usmeravaju njihove sudbine.

MCF MegaComFilm/Promo

 

"Nebesa" postavljaju neka od suštinskih pitanja savremenog trenutka: Verujemo li u Hrista ili se klanjamo zlatnom teletu, idolu koga opredmećuje novac, uspeh, konzumerizam, pohlepa? Kako da razlikujemo božji dar od đavolovog iskušenja? Kada je, ono sto se čini kao milost od Boga, zapravo prokletstvo koje junaka priče vodi u propast? Da li je Bog u koga verujemo onaj starozavetni, Bog koji kažnjava i traži žrtve ili Bog milosrđa i praštanja iz Novog zaveta?
 
"Film koji postavlja brojna pitanja ali ne nudi jednoznačne odgovore, već ostavlja gledaocu slobodu da o njima razmišlja. I na kraju, film koji se dopada i vernicima i ateistima, iz potpuno oprečnih razloga. Što je i bila namera sutora filma. Da se razgovara", navodi se u saopštenju distributerske kuće MegaComFilm.

Uloge u ovom nesvakidašnjem filmskom ostvarenju poverene su Goranu Navojcu, Kseniji Marinković, Bojanu Navojcu, Nataši Marković, Neli Mihailović, maloj Sani Kostić, Milošu Samolovu,  Srđanu Žiki Todoroviću, Raletu Milenkovicu, Nikoli Pejakoviću, Milošu Timotijeviću, Andjelki Prpić, Ani Mandić...

MCF MegaComFilm/Promo

 

"Nebesa" su prvi naš film koji je nastao kao koprodukcija svih šest zemalja ex Yugoslavije: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, uz podrsku ARTE televizije, nemačkog MDM fonda i Euroimage-a.

Karte za beogradsku premijeru su u prodaji na blagajnama bioskopa. Od 18. novembra, "Nebesa" će biti na programu bioskopa

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura