Reflektor

"Nebesa" u završnici Dunav Film Festivala, nagrade za "Konačni izveštaj", "Žene plaču", "Fabian" i "Nečistu krv"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/08/2021

-

11:48

"Nebesa" u završnici Dunav Film Festivala, nagrade za "Konačni izveštaj", "Žene plaču", "Fabian" i "Nečistu krv"
"Nebesa" u završnici Dunav Film Festivala, nagrade za "Konačni izveštaj", "Žene plaču", "Fabian" i "Nečistu krv" - Copyright TANJUG/ KOMUNIK ART/ ANDREJ BOGATINOSKI

veličina teksta

Aa Aa

Dodelom nagrada i srpskom premijerom filma Srđana Dragojevića "Nebesa", koji je pre samo nekoliko dana imao svoju svetsku premijeru u Lokarnu na filmskom festivalu, zvanično je 25. avgusta zatvoren Dunav Film Fest.

Odluku o četiri nagrade doneo je žiri koji je radio u sastavu: Ana Maria Rossi, Mladen Sovilj i Emir Ćatović.

"Za iskren i dominantan pristup temi odnosa sistema prema pojedincu koja iako smeštena u lokalne okvire, progovara globalno, nagrada Dunavska lađa za najbolji film pripala je mađarskom reditelju Ištvanu Sabu za ostvarenje `Konačni izveštaj`, saopštio je Ćatović sinoć na svečanosti u Centru za kulturu grada Smedereva.

Rediteljke Vesela Kazakova i Mina Milevaa dobitnice su nagrade za najbolju režiju za film bugarsko-francuske koprodukcije "Žene plaču".

Nagrada za najbolji scenario pripala je nemačkom reditelju Dominiku Grafu i scenaristi Konstantinu Lebu za film "Fabian", dok je glumačkom ansamblu filma "Nečista krv - Greh predaka" pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

Pored četiri nagrađena ostvarenja, u takmičarskoj selekciji našlo se još osam filmova iz zemalja kroz koje protiče reka Dunav, a koje je publika mogla da pogleda u Malom Gradu Smederevske Tvrđave: "Tvoj sam čovek", "Tereza 37", "Plavi cvijet" i "Izveštaj Aušvica".
 
Nakon dodele nagrada, publici se obratio reditelj Srđan Dragojević koji je zvanično zatvorio ovogodišnje, četvrto izdanje Dunav Film Festa.

Printscreen YouTube/Televizija KCNi SMEDEREVO

 

"Veliko mi je zadovoljstvo što sam večeras u Smederevu i što će publika imati priliku da pogleda film. Posle filmskog festivala u Lokarnu i Odesi, večeras je treća projekcija i, da kažemo, pretpremijera `Nebesa`. Nadam se da će vam se film svideti", izjavio je Dragojević.

Preporuka za vas

Reditelj povukao "Južni vetar 2: Ubrzanje" sa Filmskih susreta, festival u Nišu otvara film "Toma", a na programu se neće naći ni "Nebesa"

Komentari (0)

Kultura