Aktuelno iz kulture

Filmski centar Srbije podržao film o Dušanu Silnom i debitanta Vuka Kostića

Komentari

Autor: Euronews

29/05/2021

-

16:22

Filmski centar Srbije podržao film o Dušanu Silnom i debitanta Vuka Kostića
Filmski centar Srbije podržao film o Dušanu Silnom i debitanta Vuka Kostića - Copyright Promo/FCS

veličina teksta

Aa Aa

"Dušan Silni" u režiji Petra Pašića podržan je sa 48 miliona dinara, a ostvarenje "Put do oca" u režiji Nenada Ognjenovića sa 36 miliona dinara na konkursu Filmskog centra Srbije (FCS) za filmove sa nacionalnom temom.

U konkursnoj komisiji su bili: producent Igor Turčinović, filmski kritičar Borislav Anđelić, reditelj Kosta Đorđević, producent Alekandar Protić i reditelj i filmski urenidnik RTS Saša Radojević.

Scenario za film "Dušan Silni" nastao je prema motivima drame Miodraga Ilića "Puč", koja je svojevremeno, s velikim uspehom, igrana u Beogradskom dramskom pozorištu, a članovi komisije su, između ostalog, naveli da ga odlikuju precizno profilisani dijalozi.  

Dušan Silni je dragocen korak

"Dušan Silni je u ovom scenariju prikazan kao vladar u usponu snage, kao neko ko je predodređen za velika dela, kao i za to da od Srbije napravi regionalnu silu. U tom smislu je Dušanova harizma neupitna i dostojna pravog vođe, odlučnog i neustrašivog cara svih Srba, Bugara i Grka... Realizacija je dragocen korak ka otvaranju tema o velikim vladarima iz srpske istorije Srednjeg veka i kvalitetan put za buduća ostvarenja", navodi se u obrazloženju.

Wikimedia

"Dušan Silni" u režiji Petra Pašića podržan je sa 48 miliona dinara

Prema rečima reditelja za beogradski list Novosti, za ulogu Dušana biće organizovan kasting za glumce i tražiće se neko novo, mlađe glumačko ime. Ako sve bude teklo po planu, snimanje će početi već naredne godine.

"Put do oca" pripada žanru ratne drame iz Prvog svetskog rata.

"Glavni junak Mihailo, tražeći svoga oca na poprištima ratišta, posle tragičnog gubitka majke na svom rodnom ognjištu, na svom izazovnom putu Srbijom u ratnom vihoru pronalazi Milicu, devojčicu njegovih godina, koja za njega predstavlja budućnost. Ubrzano sazrevanje glavnog junaka kroz četiri godine osnovna je karakteristika ovog projekta...", navodi se u obrazloženju komisije koja je podržala projekat, a u kom bi trebalo da zaigraju i Žarko Laušević, Nenad Jezdić, Igor Đorđević, Vuk Kostić, Dragan Mićanović, Nebojša Dugalić...

Snimanje i ovog filma planirano je za avgust 2022. godine.

"Gromovnik" ima potencijal, iznaći 30 miliona

Članovi komisije su predložili UO FCS da se iznađu sredstva i za "Gromovnik" (scenario: Igor Pavlović, režija: Milorad Milinković) jer, kako su naveli, u ovom su projektu objedinjeni brojni motivi koji su duboko utemeljni u tradiciji srpske kinematografie - Drugi svetski rat, ljubav prema fudbalu, muzika i život. Takođe, članovi komisije ističu da priča ima potencijal za međunarodnu festivalsku prohodnost i predlažu sufinansiranje u iznosu od 30 miliona dinara.

Među projektima koji su se našli na Konkursu za Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova sa nacionalnom tememom, a koji nisu podržani su, između ostalog, "Osvajanje zavičaja" Siniše Kovačevića, te "Poslednji manastir" Nebojše Pajkića i Stojana Stojčića.

Podrška za debitante

U kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova, na novčanu pomoć mogu da računaju autori četiri projekta.

Film "78 dana" (scenario: Emilija Gašić, režija: Emilija Gašić) podržan je sa 17,5 miliona dinara. Ova priča govori o odrastanju u Srbiji za vreme bombardovanja, izmeštena je iz Beograda u mali grad, a prati tri sestre koje u trenutku gubljenja kontrole nad sopstvenim životnim okolnostima uzimaju u ruke kameru, koja im kontrolu vraća u ruke…   

"Vasilija Prekrasna" (scenario: Srbijanka Stanković, režija: Žikica Jovanović) dobija 3,2 miliona dinara, a u obrazloženju komisije se navodi da je u pitanju scenario koji na izuzetno emotivan način opisuje borbu i optimizam devojčice koja se hrabro upušta u potragu za istinom o svojoj porodici.

Kako se navodi, uzbudljiva drama "Surogat" (scenario: Vuk Bogdanović, režija: Vuk Bogdanović) prati odnos bračnog para koji u želji da konačno dobiju dete, stupaju u poslovni odnos sa surogat majkom.. Za ovaj projekat, autori su od FCS dobili 23,3 miliona dinara.

E-Stock/Miloš Rafailović

Vuk Kostić za "Seti me se" dobio 16 miliona dinara

Na konkursu za debitante pojavio se i Vuk Kostić sa projektom "Seti me se", a za koji potpisuje i scenario i režiju, a za koji će moći da računa na podršku od 16 miliona dinara.

U obrazloženju komisija navodi da ovaj film srpska kinematografija duguje srpskoj istoriji, i rečima:

"Ovo je filmska priča o srpskim junacima, običnim vojnicima koji su u Velikom ratu branili slobodu i čast domovine. Jedna noć na Solunskom frontu 1918. godine, na prvoj liniji, između bugarskih i srpskih vojnika, gde ovi drugi, malobrojniji, moraju da naprave pukotinu i otvore put za povratak u otadžbinu…"

Članovi komisije u ovoj kategoriji bili su: reditelj i producent Milan Nikodijević, direktor fotografije Radan Popović, scenarista i reditelj Miroslav Momčilović, reditelj Ivan Živković i reditelj i producent Miloš Pušić.

Podrška Filipoviću i Karanovićevoj, odbijeni Bećković i Dragojević

Komisija za kategoriju Sufinansiranje razvoja projekata domaćih dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova odabrala je 13, a odbila 14 projekata.

"Srce tame" Stevana Filipovića podržano je sa 1,3 miliona dinara, "Emigrant" Maje Todorović sa 1,2 miliona, "Narodna drama" Mirjana Karanović sa milion, sa 900.000 "Želim da znaš" Maje Medić, dok će za dokumentarac pod nazivom "Lubarda" Goran Radovanović moći da računa na 80.000 dinara.

E-Stock

Među podržanim projektima je i "Narodna drama" Mirjane Karanović

Među projektima koji nisu dobili podršku su "Književno veče" Danila Bećkovića i "Zlatno doba" Srđana Dragojevića.

Komisija je radila u sastavu: žiri reditelj Vladimir Paskaljević, reditelj Milorad Milinković, direktor fotografije Milorad Glušica, priducentknjika Jovana Nikolić i rediteljka i producentkinja Sonja Đekić.

UO FCS je usvojio predloge konkursnih komisija za dodelu sredstava po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2021. u pomenute tri kategorije.

Komentari (0)

Kultura