Aktuelno iz kulture

"Jesen u Prizrenu": Likovna kolonija u porti Manastira Svetih Arhangela okupila slikare iz celog regiona

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Anđelka Ćup

08/11/2021

-

18:50

"Jesen u Prizrenu": Likovna kolonija u porti Manastira Svetih Arhangela okupila slikare iz celog regiona
"Jesen u Prizrenu": Likovna kolonija u porti Manastira Svetih Arhangela okupila slikare iz celog regiona - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Likovni umetnici sa Kosova, iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, okupili su se u porti Manastira Svetih Arhangela, gde će narednih dana stvarati na koloniji "Jesen u Prizrenu", koju organizuje Dom kulture Gračanica, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Eparhije raško-prizrenske.  

Grad Prizren ugostio je sedam slikara - Novaka Demonjića (Lozna, BiH), Vesnu Petrović (Čačak), Slobodana Rakića (Prilužje), Dunju Кaranović (Beograd), Bojana Savića (Beograd), Zvonimira Jancića (Gnjilane) i Miroslava Šavelića (Velika Hoča).

Euronews Srbija

Kolonija je tematski vezana za dragulje srpske i evropske umetnosti, freske i ikone Pećke patrijaršije, Visokih Dečana, Bogorodice Ljeviške i Gračanice, a održava se po sedmi put u nekadašnjoj prestonici cara Dušana.

"Teško je da odvojim šta prvo da slikam. Toliko je toga što može da se slika i toliko je novih stvari koje mogu da nas povuku, da u suštini meni je najteže da odvojim šta bih slikao, a da iza sebe ostavim neko dobro delo", kaže slikar Bojan Savić iz Beograda.

Svaki slikar bira svoju temu, a velike teme ne obećavaju uvek velika dela, kažu umetnici. Sve i da ih posle ove kolonije i ne bude, sa Kosova će otići bogatiji. 

Slikar Novak Demonjić kaže da ga kolonija asocira na mnogo lepih stvari.

"Pre svega na sazvučje tih manastirskih zvona, na toliko toga što se viđalo na papiru, u novinama, pa onda vidite na jednom mestu... Malo je i neobično. Naročito sam impresioniran veličinom Crkve Svetog Đorđa, Dušanove i Dečana", kaže on.

Cilj likovne kolonije "Jesen u Prizrenu" je kontinuitet povratka stvarajuće umetnosti i kulture u grad u kome je pre oružanog sukoba živelo preko 10.000 Srba.

Komentari (0)

Kultura