Aktuelno iz kulture

Kroz tunel do Evrope: Roman "Karbida" ukrajinskog pisca Andrija Ljubke i pred čitaocima u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/11/2021

-

16:58

Kroz tunel do Evrope: Roman "Karbida" ukrajinskog pisca Andrija Ljubke i pred čitaocima u Srbiji
Kroz tunel do Evrope: Roman "Karbida" ukrajinskog pisca Andrija Ljubke i pred čitaocima u Srbiji - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Roman jednog od najpoznatijih savremenih ukrajinskih pisaca Andrija Ljubke Karbid upravo je objavljen u izdanju "Arhipelaga" u ediciji "Zlatno runo". Roman je sa ukrajinskog jezika preveo Andrij Lavrik.

Podnaslov "Karbida" istovremeno je i najbolje objašnjenje ovog neobičnog, provokativnog i uzbudljivog romana: "Neverovatni tragikomični doživljaji jednog dobrog i plemenitog čoveka i čitave bande lupeža koji su se provlačili preko granice zemljom, nebom i vodom, i bili toliko pohlepni da su oterali junaka čak u podzemno carstvo senki."

U "Karbidu" se pripoveda o grupi ljudi iz jednog pograničnog ukrajinskog mesta Medvedovo, u trouglu između Ukrajine, Slovačke i Mađarske, koji planiraju da, svako iz svojih razloga, prokopaju tunel do Mađarske i da tako na neočekivan način povežu Ukrajinu i Evropsku uniju.

Jedni junaci romana "Karbid" učestvuju u tom poduhvatu zato što veruju u ideju Evropske unije i smatraju da bi rešenje za Ukrajinu bilo da ona uđe u Evropsku uniju. Drugi, međutim, u tom tunelu vide mogućnost za još masovniji i sigurniji šverc robe i šverc migranata iz različitih zemalja Istoka.

Roman "Кarbid" našao se među pet najboljih ukrajinskih knjiga godine po izboru BBC Ukrajine, dok je poljsko izdanje romana bilo u najužem izboru za srednjoevropsku nagradu "Angelus"(2017). "Кarbid" je objavljen u Velikoj Britaniji, Poljskoj i Sloveniji.

Harikrisshnan

Andrij Ljubka: Uspeh "Karbida" bio je neočekivan za mene, dok sam pisao roman, nisam sebi postavljao konkretne ciljeve

"Uspeh `Karbida` bio je veoma neočekivan za mene. Dok sam pisao ovaj roman, nisam sebi postavljao nikakve konkretne ciljeve, jednostavno sam hteo da Zakarpatje opišem kao fenomen, pribegavajući sopstvenim zapažanjima i iskustvima koja su me proganjala. Međutim, ispostavilo se da je sadržaj ovog romana veoma razumljiv i ljudima koji samo površno znaju Zakarpatje i Ukrajinu. Zašto? Upravo zbog fenomena šverca. Slažem se da fenomen šverca utiče na formiranje odgovarajućih društvenih i kulturnih navika. Neko će, možda, pomisliti da je ova tema malo neprijatna. Ali moram da naglasim: šverc je kao seks - u njemu učestvuju dve strane", kaže Andrij Ljubka povodom romana "Karbid".

Roman je zasnovan na realnim događajima i beskrajno je duhovit

Pripovedanje u "Karbidu" polazi od jedne Rojtersove vesti iz jula 2012. godine, koja je moto ovog romana, a glasila je: "Slovačka vlada je izdala zvanično saopštenje da je ispod granične linije Slovačke i Ukrajine otkriven tajni tunel sa železničkom prugom. Tunel je dužine sedam fudbalskih terena i u njemu je pronađeno preko 2,5 miliona kutija švercovanih cigareta. U policiji kažu da se tunel mogao koristiti i za nelegalno prebacivanje ljudi."

"Karbid" odlazi mnogo dalje i dublje u stvarnost, raskrivajući političke manipulacije, političku obest i uključenost kriminala u tokove visoke politike i moći.

Jedan od junaka "Karbida", Zoltan Bartok, gradonačelnik gradića Medvedova u kome se odvija radnja romana, kaže u jednoj raspravi: "Odakle tebi ideja da mi želimo otvorene granice? Veruj mi, sveštenici će držati službe božije u crkvama i moliti se protiv ukidanja granica. Jer, ako ih ukinu, nestaće i šverca, i mi ovde svi ćemo pocrkati od gladi. Nama granice nisu potrebne i, ako budem morao, ja ću za svoje pare napraviti barem kilometar granice i sam ću je čuvati!"

"Zasnovan na realnim događajima, beskrajno duhovit, roman Andrija Ljubke u modelu društvenog romana i političke satire preispituje neke od ključnih savremenih tema. Pripovedajući o najrazličitijim načinima prelaženja granica, `Karbid` Andrija Ljubke prevazilazi granice pripovedačke mašte, političke satire i političke korektnosti", navode iz "Arhipelaga".

Rođen 1987. godina, Andrij Ljubka je romansijer i pripovedač, pesnik i esejist. Završio je ukrajinsku filologiju na Univerzitetu u Užgorodu i balkanske studije na Univerzitetu u Varšavi. Ljubka je dobitnik nagrada "Debi" (2007) i "Кijevski lovor" (2011), kao i nagrade fondacije Кovaljev (SAD) i nagrade Ševelov za najbolju knjigu eseja objavljenu u Ukrajini (2017). Prevođen je na engleski, nemački, poljski, slovenački i srpski jezik. Organizator je i urednik dva međunarodna pesnička festivala u Ukrajini. Član je Ukrajinskog PEN centra. Živi u Užgorodu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura