Aktuelno iz kulture

"Srpsko-ruski marš" u Venecueli: Više od 8.000 muzičara pokušalo da se upiše u Ginisovu knjigu rekorda

Komentari

Autor: AP

14/11/2021

-

13:41

AP

veličina teksta

Aa Aa

Više od 8.000 muzičara okupilo se ispred Vojne akademije u Venecueli, s ciljem da obore rekord najvećeg orkestra na svetu.

Ukupno 8.097 svirača iz orkestara širom Venecuele, okupljenih oko programa "El Sistema", izvelo je desetominutnu kompoziciju Čajkovskog "Slovenski marš", poznatu i po nazivu "Srpsko-ruski marš" pred budnim okom međunarodnih supervizora.

 

 

"Sve ove godine sviranja s orkestrom, svi sati proba i vežbanja, vredeli su", kaže Angele Baraoeta, 15-godišnja violistkinja, koja je deo programa "El Sistema" od četvrte godine života. Ona inače obično nastupa sa svojom regionalnom grupom koja broji oko 230 članova.

"Neverovatan je osećaj biti deo nečega ovako istorijskog", dodala je ona za AP.

"El Sistema" je mreža dečjih i omladinskih orkestara i horova, koja se muzičkim obrazovanjem služi kao pogonom društvene promene. Ovaj program neguje "bogatstvo duha", timski rad i vrednosti discipline, podrške i posvećenosti. Iako su se organizatori nadali da će na ovom događaju okupiti više od 12.000 muzičara, predstavnici Ginisove fondacije utvrdiće u roku od deset dana da li je 8.097 bilo dovoljno za obaranje rekorda.

Venecuelanski ogranak računovodstvene firme KPMG objaviće konačne rezultate. 

AP/Ariana Cubillos

 

Muzičari, među kojima je najmlađi imao 12, a najstariji 77 godina, nosili su crne pantalone, bele košulje i obavezne maske na licu, a pokušal su da obore rekord tokom jednočasovnog koncerta. 

Na repertoaru su bili "Venezuela", kompozicija Pabla Herera i Hosea Luis Armenterosa, himna te južnoameričke zemlje, kao i "Alma Llanera" Pedra Gutjeresa, koja važi za nezvaničnu himnu.

AP/Ariana Cubillos

 

Svaki od muzičara nosio je numerisanu narukvicu i imao označeno sedište pored instrumenta, kako bi bio uključen u prebrojavanje. Budući da su svi tokom učenja u omladinskoj mreži orkestara radili na "Slovenskom maršu", odabrana je upravo ta kompozicija za ovaj poduhvat. Uprkos predznanju, sa probama su počeli još pre dva meseca.

 

 

"Ako žica pukne, ja se neću zaustaviti, ako mi partiture padnu, sviraću iz glave", podsetio je muzičare direktor Enluis Montez.

Orkestrom je dirigovao Andres David Askanio Abreu, koji je bio projektovan i na velikom ekranu, kako bi ga videli svi muzičari. 

AP/Ariana Cubillos

 

"Ovo je gigantski izazov, naravno, vrlo komplikovan, ali prepuni smo ponosa i strasti. Danas je ovo minimalna reprezentacija onoga ko smo mi: u 'El Sistema' ima 1.012.000 dece i mladih", rekao je on.

Nakon završetka "Slovenskog marša", muzičari su podigli svoje instrumente i uz slavljeničke povike mahali venecuelanskom zastavom.

Komentari (0)

Kultura